Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С противоречиви свидетелски показания започна делото срещу Райна Петрова

| обновено на 23.11.16 в 17:10

С противоречиви показания започнаха разпитите на свидетели по делото срещу бившата кметица на район „Централен“ Райна Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева по казуса с доставката на хранителни продукти за детските градини, предлагането и приемането на ваучер за екзотична ексурзия.

Пред съда една от призованите свидетелки заяви, че като директор на детска градина „Радост“ не й била препоръчвана въпросната фирма „Надежда 2000“. Оказа се, че има противоречие  в това, което каза днес и онова, което е заявила при извършения разпит от разследващите. Иванка Богоева беше първата от 60-те свидетели, които трябва да се явят за разпит по делото до 30 ноември. Сред останалите, освен други директорки на детски градини, е и още един бивш районен кмет – Десислава Желязкова от район „Западен“.

Ход на делото беше даден след два опита на адвокатите Красимир Елдъров и Георги Кутрянски да бъде върнато на етап досъдебно производство заради неясния и неточен обвинителен акт. Последва изчитане на целия обвинителен акт от прокурор Мирослав Христев и трети опит на защитата да върне делото. Адвокатските искания обаче не бяха уважени от съдебния състав с председател Силвия Цанкова.

Пред съда Петрова и Минчева заявиха, че не се признават за виновни, но ще дадат обяснения на по-късен етап. Попитана с какво се занимава след отстраняването й от длъжност, бившата кметица заяви, че е безработна и си почива, но се е отдала на изкуството. Разпитите на свидетели продължават до края на деня и в следващите дни.  

Бившата кметица на район „Централен” Райна Петрова е обвинена в длъжностно престъпление при доставката на хранителни продукти в детските градини и приемането на ваучер за екзотична екскурзия от лансираната от нея фирма.  Според обвиненията Петрова е упражнила натиск върху свой колега от кметството относно избора на доставчик на храни по обществена поръчка за близо 380 хиляди лева, а за две години избраната фирма  получила печалба от 45 хиляди лева. 

Бизнесдамата Надежда Минчева е обвинена  в търговия с влияние, предлагайки като подарък на Петрова туристическа услуга за далечна дестинация на стойност от близо 10 хиляди лева в замяна на „спечелването“ на обществената поръчка за храна в детските заведения в район „Централен“. 

Петрова беше отстранена от длъжност преди две години с мярка за нетоклонение подписка, а на Минчева беше наложена парична гаранция. Делото трябваше да започне още в началото на миналия месец, но беше отложено заради процесуална причина. Защитникът на Минчева – Кирил Николов е бил съдия и то по същото дело в самото му начало. Съдебният състав прецени, че е недопустимо той да се явява като адвокат и разпореди бизнесдамата да си наеме нов. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28