Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината подлага болница "Свети Мина" на "дирижиран икономически фалит"

МБАЛ „Свети Мина“ има място в общинското здравеопазване като самостоятелно звено и не трябва да следва съдбата на Белодробна болница. Това заяви управителят на здравното заведение д-р Галина Карауланова  ден преди  Общинския съвет  да  гласува  нейното освобождаване и последващото сливане на лечебното заведение с Втора градска болница. 

Според нея след сливането ще потъне и другата общинска болница. Тя припомни, че с поемането на поста е представила оздравителна програма, която вече дава резултати, но не е получила никакво съдействие от страна на община Пловдив. „Когато поех болницата в касата имаше само 250 лева,  сметките бяха запорирани, нямаше нито една ампула в аптеката, а общите задължения без лихвите бяха над 3 милиона лева", допълни д-р Карауланова.  

По думите й  финансовото състояние се стабилизира, извършена е оптимизация на разходите и персонала и  ако се покрият задълженията, които в  момента са 2 милиона и 600 хиляди лева, болницата може да се самоиздържа. Според нея  обаче, целта е здравното заведение да бъде ликвидирано, а основната сграда да бъде извадена от дълготрайните активи на дружеството. 

В подкрепа на думите й се изказа и общинския съветник от ПФ д-р Лидия Учкунова. Тя съобщи, че от началото на годината през болницата са преминали на 7 хиляди пациенти, като  над 80% по спешност, което доказва нуждата от общинското заведение. Д-р Учкунова се позова на одитния доклад и поясни, че болницата затъва от 2012 година, но общината не е взела мерки. Според нея болницата умишлено е водена до финансова несъстоятелност и целта е закриване на общинското здравеопазване. 

В защита на болницата и управителят й д-р Карауланова се изказа и Пепа Деведжиева, общински съветник от РБ.  Тя е категорична, че принципалът е постъпил безотговорно като не е потърсил отговорност на предишните директори, довели до тежкото финансово състояние болницата. 

Председателят на БЛС в Пловдив д-р Георги Кръстев допълни, че има “дирижиран икономически фалит“ на болницата и трябва да се потърси отговорност на местната администрация защо е допуснала това.

От своя страна ресорният заместник кмет  Розалин петков заяв, че д-р Карауланова не се е справила  с финансовото стабилизиране. Не е могла да разсрочи дълговете, а разходите са повече от приходите. Той категорично отхвърли обвиненията, че целта е да се вземе сградата

Утре лекари и персонал ще протестират пред сградата на Общинския съвет в Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

публикувано на 11.07.24 в 10:15

До 8 години затвор очаква лекарите с измамната схема за физиотерапия

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.    Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса Здравната каса е заплатила 12 900 лв., а фиктивните пациенти по делото са 31...

обновено на 11.07.24 в 08:54

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54

Алея на Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на името на прочутия български творец Милчо Левиев ще бъде открита на Сахат тепе в Пловдив. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. Там е поставена указателна табела с една от най-запомнящите се фрази на Милчо Левиев, монтирани са табла с кратка история за житейския и творческия му път. Именитият пианист, композитор и..

обновено на 11.07.24 в 08:52

Режим на водата в Марково

 Заради силното засушаване, намаления дебит във водните резервоари и високата консумация в село Марково ще бъде въведен режим на ползването на водата. В селото вода няма да има вечер в часовия диапазон от 22:00 часа до 5:00 часа на следващия ден. Решението беше взето след среща на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов с управителя на..

публикувано на 11.07.24 в 00:31