Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цялото ръководството на община Брезово - на съд за документни измами

| обновено на 24.11.16 в 14:41
Снимка: btvnovinite.bg

С официален обвинителен акт Районна прокуратура - Пловдив предава на съд заради тежки злоупотреби част от ръководството на община  Брезово. 

Кметът  Радньо Манолов, неговият заместник  в предишния мандат - Димитър Томов и секретарят  на общината Стойна Малешкова  са обвинени за попълването на 114 нотариални удостоверения за прехвърлянето на суми на нищо неподозиращи хора от един пенсионен фонд в друг. Според разследването, титулярите са  били държани в пълно неведение. 

Заедно с тримата общинари, за същото престъпление пред съда се изправя и банковата служителка Стоянка Стоянова. 

По данни на прокуратурата,  подправянето е продължило повече от година - от януари 2013г. до края на лятото на следващата 2014 г.  като  кметът и сочените за негови съучастници са съставили фалшиви документи, че  титулярите на партидите са се подписали пред него и доброволно. 

В хода на досъдебното производство са разпитани над 150 свидетели. По-голямата част от тях са потвърдили, че не са давали съгласие за прехвърляне на натрупаните им по партидите суми  за допълнително задължително пенсионно осигуряване и не са ги прехвърляли доброволно чрез посредничеството на банковата служителка Стоянка Стоянова, работила тогава  като посредник на пенсионно-осигурителна компания. 

Свидетелите разбрали за това едва след получаването на  уведомителни писма от  новият си пенсионен фонд.  В тях дори е било подчертано, че това е сторено с личен подпис на всеки от тях. 

Други пък разказали, че посредничката Стоянка Стоянова им е давала за подпис множество документи, без обаче да им разясни конкретно какво декларират. 

Според Закона  за нотариалната дейност  кметът, заместник-кметът и секретарят на общината са имали право нотариално да удостоверяват подписите на лицата. 

Тримата  обаче  заявили, че  титулярите на партидите лично са положили подписите си пред тях,  в което именно се състои  престъплението, обясняват от прокуратурата.  

През 2014 година, кметът Радньо Манолов бе отстранен от длъжност за да не повлияе на разследването,  но на следващите местни избори през 2015г. 

Делото е насрочено в Районен съд-Пловдив.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юбилейното "Вино и гурме" започна с Дионисово шествие

С традиционното Дионисово шествие започна и тази година 10-то юбилейно издание на фестивала "Вино и гурме". Бог Дионис придружен от кмета на Пловдив Костадин Димитров и председателя на съвета по туризъм Любозар Фратев поведоха шествиетоq което под звуците на българска ръченица премина през главната улица и стигна до площада пред туристически информационен..

публикувано на 10.05.24 в 13:55

Пиян без книжка залови полицията в с. Кръстевич

Млад шофьор е заловен да кара пиян и без книжка в хисарското село Кръстевич, а двама дрогирани водачи бяха засечени в Пловдив. Полицейските служители извършили проверка на лек автомобил „Мазда“, управляван от 20-годишен водач. На място било установено, че водачът не притежава шофьорска книжка, а пробата му с драгчек отлеча близо 2 промила..

публикувано на 10.05.24 в 11:46

Ремонтът на мост в Пазарджик се отлага

Ремонтът на един от основните мостове на река Марица в Пазарджик се отлага, съобщи кметът на общината Петър Кулински. Причината за това , според него, са политическите трусове в страната.  Съоръжението, което поема трафика от автомобили от и към родопската част на региона, е  силно амортизирано. Според специалистите, мостът е с подкопани основи и..

публикувано на 10.05.24 в 10:44

Започва Празникът на Златоградското чеверме

С богата програма се отбелязва Празникът на Златоградското чеверме. Празникът ще започне тази вечер с шоу програма на комика Шкумбата и с участието на танцова формация „Елика“.  Кулминацията на празника ще бъде в събота, когато на централния градски парк отново ще бъде представено автентично приготвяне на чеверме и традиционни златоградски ястия...

публикувано на 10.05.24 в 10:18

В Пловдив започват Кирило-Методиеви дни

С концерт и литийно шествие на ученици от Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ ще бъде даден старт на Кирило-Методиевите дни в Пловдив. Концертът ще се проведе в аулата на училището. В 11.45 от там ще тръгне литийно шествие, което ще премине по главната улица и ще завърши в Стария град.  Училището е създадено на 1..

обновено на 10.05.24 в 08:06