Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чака ни политическа вихрушка - 4 правителства за 4 месеца

Няма да бъдем свидетели на ново правителство в рамките на този парламент, това просто няма как да се случи без подкрепата на ГЕРБ, а те бяха категорични в решението си да не участват в подобен политически акт, коментира за Радио Пловдив политологът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

Според него това, което прави ПФ в момента, обявявайки, че са готови да поемат властта, е просто тактически ход, който цели единствено разгръщане на бъдещата предизборна кампания на Патриотите. Те ще се възползват от ситуацията, за да представят ясно визията си за спирането на бежанците и вдигането на пенсиите в рамките на тази седмица. Целта е да обяснят след време защо трябва да се гласува за тях и какво биха направили , ако са на власт. Ще обяснят също, че са били готови за тези действия, но не им е било позволено да ги реализират.

Димитър Ганев добави, че преходен кабинет до изборите също не е възможен, тъй като ГЕРБ няма интерес от това. Самата оставка на премиера Бойко Борисов беше тактически ход, за да не се инкасират повече политически загуби за партията му. Той  иска да повтори сценария от 2013 година и да се върне начело на управлението след избори. Този път обаче ситуацията на политическата сцена е различна.

Политологът прогнозира, че служебно правителство също скоро няма да има, а бавенето е в голяма степен умишлено. Очаквам чак след 10 - 15 декември да има служебен кабинет на президента Плевнелиев. Този кабинет обаче ще бъде разпуснат от Румен Радев, когато встъпи в длъжност през януари. Той ще назначи нов служебен кабинет, който да подготви предстоящите парламантарни избори, каза Ганев.

Той припомни, че е застъпник на тезата, че по-добре би било да се назначи служебен кабинет, който да бъде съгласуван между Плевнелиев и Радев, за да не се стига до тази политическа вихрушка, в която България ще има четири правителства в рамките на четири месеца.

Относно промяната в избирателната система Ганев защити немският модел, като най-добър. При този модел избирателната система функиционира на смесен принцип - мажоритарен и пропорционален. Въвеждането на изцяло мажоритарна избирателна система за България ще бъде пагубно за демокрацията у нас, каза в заключение Димитър Ганев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57