Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма български лекар, който да мисли лошото на пациент

За съжаление опасенията, които се таяха в нас, станаха действителност. В БЛС продължаваме да твърдим, че подобни разследвания и съмнения към дейността на колегите не трябва да бъдат изваждани на обществено внимание, докато не приключат всички проверки. Няма български лекар, който да мисли лошото на своя пациент.  Всичко останало, което е от медицинска гледна точка, стандарти или нещо друго, подлежи на проверка и след нея трябва да се вземе становище.   Това заяви председателят на БЛС д-р Венцеслав Грозев  след взерашното решение на Пловдивския ОбС  за освобождаваме от длъжност на управителя на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов. 

Ние, преди да се е произнесъл най-компетентният орган – Българският съд,  слагаме етикети, предопределяме съдбата на хора. Кой нормален човек сега с необходимото доверие и сигурност ще се обърне към моите колеги, които са прекрасни специалисти, заяви  д-р Грозев.

Той подчерта, че бързината и категоричността, с които е трябвало да бъдат взети решенията за съдбата на онкодиспансера, е създала  огромен негативизъм у обществото.  Всеки пациент търси своето лечебно заведение, своя лекар, а това са 60 000 човека годишно в най-стария  онкологичен център в страната  -  КОЦ Пловдив. Ако  от тях примерно в следващия момент половината трябва да бъдат оперирани,  какво ще се случи с тези 30 000 души? Къде ще бъдат насочени те, кое е лечебното заведение, което ще поеме отговорност за такъв поток от пациенти, които да бъдат обслужени веднага и на ниво? Това  е страхотен наплив от пациенти.

 Д-р  Грозев обаче подчерта, че е въпрос на етика, професионализъм и организация  здравните заведения да намерят своето място под слънцето – общински, държавни и частни, които да бъдат равнопоставени пред  единствения финансов източник, наречен здравната каса. Всеки търси начин за своята реализация, но тук решаваща трябва да бъде конкуренцията, нивата на професионализъм и ако има тенденция за пренасочване на пациентопотока, има начин нещата да бъдат контролирани. Те трябва да бъдат извадени на показ и всеки да поеме своята отговорност, заяви председателят на БЛС д-р Венцеслав Грозев. 

 Повече в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27