Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древен надпис разкри - Античният театър е построен през I-ви век

Античният театър е построен през 90-те години на 1-ви век, а не както се смяташе досега  през ІІ-ри по времето на император Траян. 

Фактът съобщи кметът Иван Тотев, след като преподавателят  от СУ „Кл.Охридски“ Николай Шаранков  е успял да разчете най-ранния надпис, даващ информация за Филипопол, градските институции, създаването на Общото събрание на провинция Тракия и водещата роля, която градът получава по времето на император Домециан. 

Надписът е почетен и част от статуята на най-видния гражданин  на Филипопол  от 90-те години на І-ви век Тит Флавий Котис, наследник на тракийските царе,  заемащ най-важните длъжности в един римски град  и  първожрец на императорския култ. По думите на Шаранков надписът е важен документ за водещата роля на Филипопол  - център на новосъздадения през 46 г. след Христа Съюз на градовете в Тракия, получил званието метрополия. 

Античният театър е построен от първожреца на провинция Тракия, вероятно със собствени средства, в съответствие с традициите на Античността, подчерта Шаранков. 

Дословно надписът гласи: „На човека, който е от своите предци първенец в Провинцията, трикратен първожрец на Провинция Тракия и градовете в нея, юридически представител на Метрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си  като първи архонт, построи с великолепни сгради родината си. Тит Флавий Котис син на Рескупурис от Трибата Квирина“, уточни Николай Шаранков. От  надписа липсва първото име на  създателя на статуята, като се четат само бащиното име и неговия прякор. 

СнимкаНоворазчетеният надпис променя представата за Филипопол като за  най-важният град на провинцията още от края на І-ви век и времето на създаването на театъра, като го датира с  около 30 г. по-рано. Пловдив никога не е бил превземан от Римската империя, а е бил приятел на Рим, приет от империята като особено значим и само 30-40 г. след идването й по тези земи е бил обявен за „майка на градовете“, подчерта кметът Иван Тотев.  

Археологът Мая Мартинова уточни, че надписът ще бъде експониран на място под сцената, след като експертна комисия от Министерството на културата даде санкция за предложението на археолозите. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24