Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НС има и популизъм, и деструктивизъм

 Кой ще влезе през открехнатата порта на властта, за да състави кабинет и при какви условия ще стане това,  щом капацитетът на НС не е изчерпан? След КСНС при президента, очертаващ  рамката на  предстоящ  дебат за сглобяване на  повредения управленски пъзел, „Точно днес“ задаваме въпросите: какъв дневен ред ще следва сега държавата и как Парламентът ще успее да преодолее  усещането, че работи на ръба на доверието и търпимостта? За невъзможното като възможност с партийна логика и аргументи -  коментар на политолога и депутат от ГЕРБ Георг Георгиев    

  Георг Георгиев: Видяхме изразената от президента воля, както той самият каза, че това Народно събрание трябва да излъчи състав на ново правителство и във връзка с това той би връчил и мандата на партия, която изразява най-голямо желание  да формира кабинет. Явно от изявените мнения като такава партия се очертава може би Патриотичния фронт, но след направените заявки от двете най-големи парламентарни групи – и тази на ГЕРБ, и тази на БСП  трябва да видим по какъв начин ще стане това. 

Вчера Валери Симеонов заяви, че такива разговори не са водени с Патриотичния фронт по отношение на нов кабинет начело с Красимир Каракачанов и трябва да се види по какъв начин Патриотичния фронт ще структурира своите приоритети и какъв състав на кабинет ще предложи, тъй като ГЕРБ категорично е заявила, че няма да участва с министри в подобен формат и това е съвсем логично и от тук нататък да видим колегите по какъв начин смятат да структурират работата си, какви предложения ще дадат.

ГЕРБ вече заяви, че няма да участва в следващ управленски формат в рамките на 43-то Народно събрание, т. е. ние няма да приемем проучвателния мандат, който ще ни бъде връчен в петък, нито пък ще излъчим министри в друг кабинет на друга партия  в рамките на 43-то Народно събрание. 

Така че от тук нататък всяка една от другите две партии т. е. със сигурност  БСП и третата по желание на президента, има потенциалната възможност да се опита да реализира следващ кабинет. Предстои да разберем, ако все пак този път поне БСП останат на позицията, която са заявили и не приемат проучвателния мандат, то следва да видим какво ще бъде желанието на президента и коя ще бъде третата партия и как ще реагира тя.

Патриотичният фронт преди две години влязоха във властта по абсолютно всички други показатели освен това, че не излъчиха министри в състава на кабинета, т. е. те бяха формацията, която в рамките на Народното събрание подкрепяше управляващото мнозинство при взимането на решения. Макар Патриотичният фронт тогава да опитваха да минават с тезата, че те не са част от властта, те не участват в управленския формат, аз смятам, че това, да бъдеш част от мнозинството в най-висшия орган Народното събрание, това си е своеобразно участие във властта. И вчера всъщност премиерът каза именно това, че ние им дължим подобна, като ако те решат да формират бъдещо управленско мнозинство ние да го подкрепим, но ГЕРБ няма да участва като участник в кабинета, т. е. ние ще подкрепяме в онази част, която смятаме за целесъобразна, която смятаме, че подкрепя нашите политически възгледи, които са в съответствие с нашата политическа визия и идеология и съответно няма да подкрепяме онова, което е извън тези възгледи.

Тази уникална безотговорност, която в момента виждаме за съжаление, още в началото на  мандата, макар и формално незапочнал, която демонстрира петият избран президент за мене е много странна. И неговото неприсъствие вчера  на Консултативния съвет беше меко казано безотговорно, тъй като така или иначе след един месец, малко повече от месец, ако президентът Плевнелиев откаже да състави служебен кабинет сега,  тази отговорност ще бъде на президента Радев и той няма да има избор. Така че от тук нататък,  ако рулетката мине и нито една от партиите не състави кабинет,  ще зависи от волята на президента Плевнелиев. Той няма срок, в който да състави служебен кабинет, така че той преспокойно може да направи това, да удължи срока до януари месец, когато президентът Радев просто няма да има друга опция. Така че неговият категоричен отказ да се включи в този дебат, да бъде част от него и действително да се гарантира, че държавата поне за два месеца няма да смени два служебни кабинета, поне това, за мен е един факт, който няма нито политическо, нито каквото и да е експертно обяснение. От тук нататък аз смятам, че той действително трябва да понесе своята отговорност,  да осъзнае държавата в каква ситуация се намира, да се постигне едно консенсусно решение и ако се формира служебен кабинет, то този служебен кабинет да се гарантира, че ще работи до следващите парламентарни избори. 

Чуйте повече от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27