Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празници на светлината и надеждата в Стария град

| обновено на 01.12.16 в 07:54

Традиционните Празници на светлината и надеждата в Стария град започват тази вечер. Своеобразен старт на тържествата ще бъде даден със запалването на светлините на елхата, поставена на Лапидариума.

Инициатори на  хубавата традиция са почетният консул на Република Армения, г-н Ехиязар Узунян, който ще запали и първата светлинка на елхата, Общински институт „Старинен Пловдив”, Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив, фондация „Пловдив 2019” и община Пловдив. На събитието ще присъстват официални гости от посолствата на Република Чехия и Република Словакия в България и представители на общностите в града.Снимка

Тази година в коледната програма са включени  разнообразни по своя характер събития, посветени на светлината, хляба, християнските образи и символи, фотографията и музиката.

В Балабановата къща ще има отгласи от Средновековието. От 15 ч. на 1-ви декември Мария Шуманска ще показва как се правят рязани свещи – изкуство, повлияно от бароковите форми на XVI век и „запазена марка” на венецианските майстори. Малко по-късно, от 16 ч., пак там ще бъде открита изложба с информационни пана и фотоси „Карел IV – владетелят, държавникът и неговата епоха”, посветена на 700 г. от рождението на чешкия и немски крал и Римски император. Посетителите ще се докоснат до всестранно развитата личност на Карел IV, ще видят архитектурните шедьоври от неговото време, ще надникнат в средновековния свят и чрез научно-популярните текстове в една книжка, посветена на бележитата годишнина. Изложбата ще бъде до 9-ти януари 2017 г.

За старт на декември по Радио Пловдив говорим за Празниците на светлината и надеждата в Стария град, които започват от днес - наш гид е почетният консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян.  Четвъртък вечер ще светне и коледната елха на Пловдив пред общината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Римските терми в Хисаря стават концертна зала на открито

За първи път римските терми в Хисаря ще се превърнат в концертна зала на открито.  Тази вечер от 20.00 ч. археологическият обект в парк „Момина сълза“ става сцена на джаз концерт под звездите.  Елегантен джаз ще свири китарно дуо Веселин и Петър Койчеви, както и колегата от Радио Пловдив д-р Теодор Попов (DJ Teo), който ще изпълни авторска..

публикувано на 07.09.24 в 07:58

Фолклорен фестивал събира хиляди изпълнители в Неделино

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в  Неделино. Организира се от общината и е под патронажна на културното министерство.  На сцената се представят  б лизо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина.   Около 3500 са участниците от различни фолклорни..

публикувано на 06.09.24 в 10:51
Теодосий Спасов

Традиция, джаз и класика с Теодосий Спасов фолк квинтет

Музикантите от Теодосий Спасов фолк квинтет излизат днес на пловдивска сцена. Концертът им е част от фестивала улица „Станционна“. В интервю за Радио Пловдив известният български музикант Теодосий Спасов заяви, че музикантите готвят уникални изпълнения, които ще бъдат представени за първи път пред публика.   Този прочут ансамбъл,..

публикувано на 06.09.24 в 10:10

Пловдив празнува 10 години от обявяването си за ЕСК

Днес отбелязваме 10-годишнината от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Общината и Фондация 2019 подаряват на пловдивчани концерт. Първи на сцената се качва DJ Dian Solo в 18:30 часа. DJ Dian Solo е един от създателите на Deep Zone Project, той е сред най-утвърдените артисти на българската музикална..

обновено на 05.09.24 в 16:45

Започва фестивалът „Улица Станционна“

В  Пловдив тази вечер започва и фестивалът „Улица Станционна“. Към  успешните и утвърдени събития фестивалът тази година добавя и модул изкуство, като организаторите са отправили отворена покана към творци от Пловдив да презентират светлинни инсталации, приложно изкуство, дигитални изкуства.  Предвидено е и кулинарно състезание - European..

публикувано на 05.09.24 в 16:32