Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите трусове няма да се отразят на плащанията по ПРСР

Повече от 34 % от бюджета на Програмата за развитие на селските райони вече е усвоен, а това е много добро темпо за година и половина, откакто програмата е отворена. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който уточни, че тези средства са предоставени на земеделските производители и селските общини. 

По повод коментираната като проблемна мярка 4.1 от Програмата, зам.-министър Грудев отбеляза, че е имало опит за спекулативно създаване на проекти, които са били без пазарна ориентация и логика и са резултат от изкушение заради отпуснат прием по селската програма. Това са т. нар. проекти за точки, които нямат пазарна насоченост, а предложенията в тях са неустойчиви, посочи Грудев. 

По думите му, този процес постепенно стихва заради направени корекции по приема на проектите. Политическите трусове няма да се отразят на плащанията през месец декември, защото те са обезпечени, обяви заместник-земеделският министър. Той каза още, че се очаква до средата на следващата година да стане възможно електронното подаване на документи и за директните плащания, а не само за отделни мерки по Програмата за развитие на селските райони, както е сега. Електронизацията на целия процес е ключова предпоставка за по – голяма прозрачност в работата на администрацията, категоричен е Васил Грудев.

Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020-та година трябва да запази двата основни стълба – директните плащания и Програмата за развитие на селските райони. Необходимо е да се създаде обаче и трети столб - политиката да се насочи към влияние на пазарите, а оттам и на цените, отбеляза Грудев. По думите му, това ще стане чрез механизми за търсене на нови пазари, а такива са Китай и Русия. Време е вече да говорим за гарантиране на цените в земеделието, а не само на доходите на производителите, смятат от земеделското министерство.

В Пловдив зам.-министър Васил Грудев участва в кръгла маса, част от семинара, с който Националната асоциация на зърнопроизводителите отбелязва десетата годишнина от създаването си. 

Форумът беше съпътстван с протест на активисти на природозащитната организация „Грийнпийс“ срещу иднустриалното земеделие. В него се използват пестициди, а те водят до намаляване на популациите на пчелите, които имат ключова роля за производството на храната ни - посочи Меглена Антонова, говорител на офиса на „Грийнпийс“ за България. По думите й, протестът е насочен към правителството, защото от него зависи да се подкрепя земеделие, което не вреди на природата. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23