Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще бъде успешна столица на културата

| обновено на 02.12.16 в 16:05

Следващите две години са решаващи за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Надявам се на много значими проекти. Това заяви Кирил Велчев, шеф на дирекция „Култура“ към Община Пловдив, който от 1 януари 2017 година става изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2019“. 

Една от първите задачи е града да получи финансирането от държавата, което е в размер на 10 милиона евро. По този въпрос работят много хора. Надявам се, че ще получим тези средства през първата половина на 2017 година и политическата ситуация у нас няма да забави този процес, защото финсансирането е изключително важно за подготовката на града, обясни Велчев.

През следващите две години ще се работи изключително и върху маркетинговата стратегия, каквато е и препоръката на Комисията по мониторинг и консултация в Брюксел. Екипът на „Пловдив 2019“ ще се разшири. Предстои привличането на експерти, които ще работят за международните комуникации и партньорства, увери новият шеф на фондацията.

За мен е изключително важно самия слоган „Заедно“ да стигне до сърцата и душите на хората. И всички български граждани да повярват, че Пловдив ще бъде една успешна Европейска столица на културата през 2019 година. Предстои много работа. Надявам се да мога да предам опита, който имам и във фондацията, заключи Кирил Велчев. 

Той подчерта, че през следващите две години ще продължи реализацията на инфраструктурните проекти, които са изключително важни за подготовката на града.

Кирил Велчев ще оглави „Пловдив 2019“ от 1 януари следващата година. До рокадата се стигне след оставката на досегашния изпълнителен директор Валери Кьорленски.

Няма драма, няма скандал, няма принуда, това заяви в интервю за Радио Пловдив Кьорленски. Той мотивира своята оставка с факта, че на фондацията й трябва нов директор, който да има повече управленски опит.  Кирил Велчев има достатъчно опит. Смятам, че той е човек, който е подходящ за този пост. Ще продължа да работя с него“, коментира още Кьорленски.

Междувременно пловдивските депутати от БСП внесоха питане до финансовия министър Владислав Горанов за изпълнението на държавните ангажименти към подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. По време на парламентарния контрол Горанов заяви: "Решението за отпускане на целева субсидия на Община Пловдив за инициативата „Европейска столица на културата” се изпълнява.Предвидените в програмата средства за реализирането на дейностите за сметка на средствата от държавния бюджет, за периода 2015-2016г., кумулативно са в размер на 4 млн. лева. Това е безспорно. По предложение на Министерство на финансите, Министерски съвет с Постановление 81/2015г. и Постановление 46/2016г. е предоставило допълнителни средства по бюджета на Община Пловдив в общ размер на 6.5 млн. лева, с които да бъдат изпълнени ангажиментите на общината, свързани с инициативата „Европейска столица на културата” през 2019 г.”, коментира министър Горанов. Той призова извън парламентарният контрол също да бъдат осъществявани комуникации по тази тема.

Депутатът Георги Търновалийски заяви в интервю за Радио Пловдив, че не е доволен от отговора на финансовия министър и подчерта, че има сериозно разминаване с твърденията на Община Пловдив. "Фондацията не се управлява добре. Сега предстоят и нови рокади в ръководството", обясни Търновалийски и допълни: "Не познавам Кирил Велчев, моите уважения. Но тук няма ли конфликт на интереси? Изпълнителен директор е сина, а майката е член на УС. Това са сериозни публични средства, които ще се харчат. И аз разбирам министър Горанов, когато той избягва подробностите по това как се усвояват средствата".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38