Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Парите за "Пловдив 2019" - някъде по трасето между МФ и общината

| обновено на 05.12.16 в 14:39

Изчистено е недоразумението с цитираните суми от финансовия министър Владислав Горанов, които са отпуснати като целева субсидия за Община Пловдив. 

Това заяви  Иван Тотев по повод изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който по време на парламентарния контрол в петък обяви, че решението за отпускането на целева субсидия за Община Пловдив за инициативата „Европейска столица на културата“ се изпълнява.

Кметът обясни, че средствата, които града е получил, са за инфраструктурни проекти, а не за реализация на културната програма по проекта „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Станало е някакво недоразумение. 

Конкретни решения на МС, в които да е упоменато, че тези средства се отпускат във връзка с проекта „Пловдив – културна столица на Европа 2019“ - няма. Това не означава, че няма пари за Пловдив. 

В случая имаме решения за отпускане на средства за бюджета на града, които косвено могат да бъдат и за това – Пловдив да стане по-красив за 2019 година – като булевард „Васил Априлов“, но те не са част от програмата. Това неразбиране още в петък го изчистихме. Надяваме се изпълнението на програмата да започне в най-кратки срокове, тъй като в момента комисията оценява втория набор от проекти, коментира Иван Тотев. Той подчерта, че това не пречи на работата на Фондация „Пловдив 2019“.

По програмата за 2015 година са предвидени 1, 5 милиона лева. През 2016 година сумата е 2,5 милиона лева, а за 2017 година – 5 милиона лева.

Решенията, които очакваме от Министерски съвет е да бъдат конкретни по програмата „Пловдив – 2019“, подчерта още Тотев.

Кметът допълни още, че изпълнителния директор на Фондация „Пловдив -2019“ Валери Кьорленски сам е подал оставка, но той ще остане част от УС на организацията.

Не съм предложил за поста изпълнителен директор Кирил Велчев. Общото мнение на фондацията е, че той ще се справи с работата. 


Още от категорията

Градски автобус в Смолян събори спирка

Автобус на градския транспорт събори метален навес на спирка в Смолян, съобщиха очевидци. При инцидента няма пострадали, тъй като по щастлива случайност на спирката не е имало хора. Снимки с повалената от автобуса спирка са разпространени в социалните мрежи. От транспортната фирма обясниха, че металната конструкция не е била добре укрепена и е паднала,..

публикувано на 25.09.20 в 16:36

Откриха незаконен цех за олио в село Труд

Пловдивската полиция откри незаконен цех за производство на олио и склад с хранителни стоки с изтекъл срок на годност в село Труд.  Незаконният цех е открит при съвместна проверка между служители на „Икономическа полиция“ и на районното управление в Труд. Те заварили работник да приготвя олио в бидон.  63-годишен мъж е собственик на..

обновено на 25.09.20 в 14:20

22 деца от ДГ "Марица" в Пловдив са под карантина, учителката им с Ковид-19

Учителка от детска градина в Пловдив и семейство преподаватели в училище в Хисар са сред новите случаи на заразени с коронавирус в областта.   Учителка  от  3-та група в ДГ „Марица“ е поставена под карантина след като вчера е дала позитивен резултат зца Ковид-19.  22 деца, които са били контактни със заразената учителка, са карантинирани с..

обновено на 25.09.20 в 13:49

Ремонтират улици в Първенец

Шест улици в село Първенец ще бъдат ремонтирани и преасфалтирани. Общата им дължина е над  един километър като за ремонта Община „Родопи” е отделила 740 хиляди лева. Три от улиците „Васил Коларов“, „Пролет“ и „Петър Берон“ са в района на училището като ремонтът ще промени и организацията на движението за следващите два месеца. За този период,..

публикувано на 25.09.20 в 12:08

Мъжът, нахлул с пистолет и нож в МЦ "Тримонциум", отива на съд

Прокуратурата предаде на съд с обвинителен акт 58 годишния мъж, който на 31-ви януари нахлу с нож и пистолет в медицински център "Тримонциум".  Тогава Бисер Хънтев заплаши с убийство съпругата си, работеща на регистратурата в лечебницата  и двама полицаи, притекли се на помощ.   Оказа се, че той  е  изпаднал в агресивно състояние, воден от..

публикувано на 25.09.20 в 12:02