Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Правителството в оставка може да се преназначи в служебно

Няма как да се реализира мандат  в рамките на 43-тото НС, а решаването на правителствената криза върви сигурно към предсрочните избори. Прогнозата е на Атанас Славов от гражданския съвет.

Той сподели, че логичен и работещ вариант в ситуация, в която предстои и смяна на президентския мандат -  е настоящият кабинет на Бойко Борисов да се преназначи като служебен. БН е проблем да се продължи в оставка още месец и половина, за да се завършат започнати вече проекти. Това би било нова практика за България, но е познато като ход в утвърдените демокрации.

Конституцията ни е достатъчно гъвкава и позволява подобно решение, каза още Славов, който е д-р по Конституционно право.

В разсъждения за евентуален ремонт на основния закон - той подкрепи идеята това да се запише в новата редакция, и да се опрости на процедурата за назначаване на избори, включително и чрез премахването на институцията на служебното правителство.

При сегашната ситуация - политическите решения ще са са водещи, подчерта Славов. Няма срок за връщането на третия мандат, но от "тупане на топката" при хипотеза, че РБ получи мандат няма да има особен смисъл.

Атанас Славов каза, че не вярва във възможността за консолидиране на Реформаторския блок. Той не се ангажира  и с прогноза как биха постъпили  в парламента депутатите на гражданския съвет, които останаха в опозиционната част на групата.Още от категорията

Трети фолклорен събор край теснолинейката

Най-високата жп гара на Балканите - Аврамово, е домакин на Трети национален събор на народното творчество и приятели на теснолинейката.  Съборът е под мотото "С хора и песни край релсите тесни".   Началото е от 13 часа, след като пристигнат основните влакови композиции по теснолинейката от Септември и от Добринище. През деня ще се движат 10..

публикувано на 08.08.20 в 09:32

Пари има достатъчно, мерките трябва да се актуализират

„В моментна сме в безпрецедентна ситуация в България и в целия свят. Това е една комбинация от заболяване – Ковид-19, плюс икономически и финансови проблеми. Няма готова рецепта  в нито една държава за справяне със ситуацията“ Това заяви  финансистът Румен Гълъбинов. Той подчерта, че това налага нещата да се следят внимателно и да се взимат..

публикувано на 07.08.20 в 11:30

Хората търсят новата опция "на резервната скамейка"

"Това, което генерално се случи в страната е, че премиерът Борисов изчака да намалее напорът на протестите и той намаля. На такъв етап обикновено протестът се опитва да се радикализира и тогава има две опции – или да свали Правителството, или да се маргинализира. Преди изказването на Борисов протестът беше тръгнал точно в тази посока".Това..

публикувано на 07.08.20 в 10:40

Правителството трябва да изкара пълен мандат

В структурите, а и на ниво на областните координатори на ГЕРБ не виждаме никаква логика във вариант правителство без Бойко Борисов. Още повече, че след няколко месеца ще има редовни избори. А и на фона надействията на това правителство през годините, няма обективна причина за такова действие. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иван Тотев,..

обновено на 06.08.20 в 14:09

С над 40% спад на туризма в Пловдив заради Covid-19

Пловдив трябва да развива определени видове туризъм, заяви вицепремиерът Марияна Николава днес в общината. Тя посети кмета Здравко Димитров и представителите на туристическия сектор.  "В културната столица освен туризъм за историческите важни обекти трябва да се заложи и над поклоннически и шопинг туризма. Също така важен занапред ще е и..

обновено на 06.08.20 в 14:08