Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Правителството в оставка може да се преназначи в служебно

Няма как да се реализира мандат  в рамките на 43-тото НС, а решаването на правителствената криза върви сигурно към предсрочните избори. Прогнозата е на Атанас Славов от гражданския съвет.

Той сподели, че логичен и работещ вариант в ситуация, в която предстои и смяна на президентския мандат -  е настоящият кабинет на Бойко Борисов да се преназначи като служебен. БН е проблем да се продължи в оставка още месец и половина, за да се завършат започнати вече проекти. Това би било нова практика за България, но е познато като ход в утвърдените демокрации.

Конституцията ни е достатъчно гъвкава и позволява подобно решение, каза още Славов, който е д-р по Конституционно право.

В разсъждения за евентуален ремонт на основния закон - той подкрепи идеята това да се запише в новата редакция, и да се опрости на процедурата за назначаване на избори, включително и чрез премахването на институцията на служебното правителство.

При сегашната ситуация - политическите решения ще са са водещи, подчерта Славов. Няма срок за връщането на третия мандат, но от "тупане на топката" при хипотеза, че РБ получи мандат няма да има особен смисъл.

Атанас Славов каза, че не вярва във възможността за консолидиране на Реформаторския блок. Той не се ангажира  и с прогноза как биха постъпили  в парламента депутатите на гражданския съвет, които останаха в опозиционната част на групата.Още от категорията

Компенсациите до някаква степен ще подпомогнат градинарите

„ Нашите производители са предимно малки и средни и помощите и компенсациите до някаква степен ще подпомогнат сектора “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Милтенова – председател на Националния съюз на градинарите. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за копменсиране на щетите, причинени от..

публикувано на 21.09.20 в 16:05
Георги Киряков

Цветанов няма потенциал за широка обществена подкрепа

Политологът Георги Киряков коментира създаването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов като желание на поредния играч на политическата сцена да създаде собствен проект, след дако е бил низвергнат от предишната си партия. Според него изненада са част от лицата в инициативния комитет, в частност на журналиста Горан Благоев, който има..

публикувано на 21.09.20 в 15:49

Отлагаме лятото с една седмица, септември ще е топъл

Въпреки че на 22 септември започва календарната есен, отлагаме лятото с една седмица, заяви климотологът и университетски преподавател проф. Георги Рачев. "Ще има летни температури  още седмица, особено в Пловдив. Септември е с по-високи от нормалното температури с около над 4 градуса.  Така че ни очаква по-късна есен и Топлофикация, която има право..

публикувано на 21.09.20 в 11:35
Иво Инджов

В следващото управление ГЕРБ ще е в опозиция

Как се разпределят на политическите везни протести, кодекси, пленуми, финансов рог с обещания и т.н. Коментира политологът доц. Иво Инджов . Той посочи, че преди избори властта дава пари тук или там, за да си купи народната любов или да потуши недоволството .  Инджов поясни: "За тази власт сега е по-специфично, защото е притисната до стената и..

публикувано на 21.09.20 в 10:12

Не 300, а 30 в изолация членове на СДС, отиват при Цветанов

Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив". Коментарът е на заместник - председателя на СДС..

публикувано на 18.09.20 в 16:02