Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Находки от Небет тепе и с. Драгойново на изложба в ПУ

Небет тепе
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Традиционната изложба „Археологическо лято“ бе открита днес в Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година археолозите представят с фотоматериали и презентации разкопките на Небет тепе в Пловдив и на средновековната крепост край първомайското село Драгойново. 

Тази година Небет тепе за първи път участва в експозицията. Находките от Небет тепе доказват, че обектът е бил населяван непрекъснато векове наред и имал важна представителна функция. Това съобщи ръководителят на разкопките София Христева от Регионалния археологически музей.

Археолозите са открили частично трасето и конструкцията на елинистическата и ранновизантийската крепостна стена, както и на подобно късносредновековно съоръжение. Открити са и нови структури от римския период, за които изобщо не знаехме, че съществуват, защото са били засипани от по-късен насип.

Изненада за нас бяха къснохристиянският некропол, както и сграда, за която спокойно можем да твърдим, че е имала представителна функция. Най-ранните сгради са от много късен елинистически период, обясни археологът. 

Не са открити следи от средновековна кула (донжон), както се предполагаше в началото, уточни София Христева.  

Неизвестна до този момент средновековна крепостна стена, както и втори оловен печат са открили археолозите край първомайското село Драгойново това лято, съобщи ръководителят на екипа доц. Стоян Попов от Пловдивския университет.

Тази крепостна стена прави обекта много по-голям, отколкото очаквахме. Не можем да се ангажираме с точен период, най-вероятно е около 11 век. Проучихме и късноантична сграда на върха на хълма, която е част от късноантичната крепост. Излизат много монети, антични фибули, игли, железни ножчета и др. 

Интересното тази година е оловен печат от 11 век, с който са се подпечатвали официални кореспонденции. За съжаление той е прегънат на 2, има частично запазен текст, който още не е разчетен, уточни доц. Попов. 

Миналата година на средновековния обект бе открита златна монета, което също доказва важността на тази крепост. Златни монeти не се намират навсякъде - това говори за по-висок ранг на крепостта. Монетата е на Юстин Първи, император на Византия от 6 век, припомни доц. Попов.

Традиционната изложба „Археологическо лято“ е открита за посетители до края на седмицата във фоайето на ПУ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31