Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Никулден от Пловдивския митролопит Николай

| обновено на 06.12.16 в 15:38

„Моля за вас и призовавам благодатното застъпничество на св. Николай Мирликийски да пребъде над всички нас, над  Богоспасяемата Пловдивска епархия и над скъпото ни Отечество“, призова Пловдивският митрополит Николай в словото си за празника на светеца в едноименния храм в квартал Западен.

Пловдивският владика поздрави  имениците и призова всички да имаме пред очите си добродетелния живот на св. Николай и да пазим свято вярата си.  Портите на ада  няма да надделеят  над Светата църква, тя няма да изостави народа  си. Защото православната вяра е неразрушима крепост, която няма да позволи  нашествието на другородци да  превземат и унищожат. Да пазим свято вярата си.

Митрополитът благодари за приветствието  за имения си ден, което получи от негово светейшество българския патриарх Неофит, изпратено чрез свещеноиконом Александър Величков член на Върховния църковен съвет при Светия синод, и за приветствието  от пловдивския епархийски съвет ,наместничество и свещенство и каза:  „А за мен, обични мои, се помолете Бог по вашите молитви да ме дари с телесни и духовни сили , да не унивам, да стоя твърдо и бодро, и да извърша промисленото от Бога служение да бъда ваш митрополит и архипастер за Божия слава и за спасение на душите на всички вас и на моята душа.  Амин. Честит Никулден“.

Храмът беше препълнен с миряни, които поздравиха дядо Николай за имения му ден и го обсипаха с цветя, които едва се побраха в два автомобила.

В двора на църквата беше раздаден  курбан за здраве.

На Никулденското богослужение присъстваха  пловдивският управител Здравко Димитров, бившият - Тодор Петков, бригаден генерал Матеев,  Кирил Василев – ктитор на храма и председателката на Общинския съвет Савина Петкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35