Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТИЗ "бори" с програма недостига на квалифицирани кадри

Община Пловдив и Клъстер "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) започват съвместна инициатива за намиране на дългосрочно и ефективно решение на проблема с недостига на работници за индустриалните зони на Пловдив. 

Първият етап от инициативата, която ще представя възможностите за кариерно развитие в индустриалните зони в града, ще бъде от 15 януари до 15 февруари в пет града с висока безработица, сред които Сливен, Монтана, Ловеч, Бяла Слатина и Стамболийски.

Над 5000 работници са необходими на предприятията в Тракия икономическа зона през 2017 г. В това число влизат приблизително 1000 инженери, 2000 средни специалисти и 2000 - нискоквалифициран персонал, посочи председателят на ТИЗ Пламен Панчев. 

Средното възнаграждение в момента е между 500 и 1000 лв., като има и свободни позиции за 3500 лв. заплата.

Основен акцент е квалификацията на хората и възможностите за кариерно развитие, допълни той. 

Работодателите търсят кадри дори в Украйна, Молдова и Северна Гърция. Вече имаме разултати в тази насока, след като община Пловдив покани студенти от Украйна да се обучават в ПУ. Това е резултат от дълъг процес, а не отделни действия, затова и създадохме специална програма, обясни инж. Панчев. 

Работодателите заедно с община Пловдив вече реализират първите успехи с ученици от професионалните гимназии. Предлагаме различни обучения, практики и стипендии, които дават добри резултати, посочи председателята на "Тракия икономическа зона".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
проф. Александър Маринов

Политическият разпад започна отдавна, засяга цялата система

„Отдавна е започнал политическият разпад и той засяга всички партии, в това число и така наречените системни партии, тоест тези които са по-стари. Но трябва да отбележим, че точно тези системни партии породиха кризата в системата. Но за съжаление, от същите болести, практически са заразени и новите формации, което показва, че системата е..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Електронно се таксуваме в автобус №25 от днес

От днес пловдивчани могат да ползват електронно таксуване по линия №25 на фирма "Автобусни превози".  След въвеждането на дълго отлаганата система пътниците вече могат да плащат с банковите си карти при контакт с валидатора в автобусите – съобщи в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Савина Петкова. В..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20