Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бюджет - 2017 е пица под прикритие

Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН смята, че няма парадокс в информациите, че спестяванията на българина в банките растат, а страната ни продължава да оглавява класациите по бедност. Депозитите на домакинствата растат и в момента са 45 милиарда и 970 милиона лева

Разминаването се дължи на неравномерното разпределение на доходите, посочи Сарийски. Според коефициента Джини, който измерва разпределението на благата в едно общество, България е на първо място. През 2015-та година у нас  коефициентът Джини е 37, докато в северните части на Европа те са 23,24,25.

Спестяват не само най- богатите, но и средната класа и ниските прослойки защото не са сигурни за своето бъдеще. Хората се притесняват да не останат без работа, от мигрантския натиск. Дори, когато условията предполагат икономически растеж и развитие се стига до инвестиции в технологии, които също водят до безработица, каза икономистът.

Според него друг проблем на българската икономика е, че 40% от БВП се произвежда в София, друг голям дял в големите градове, а за останалата част на страната не остава почти нищо. Всичко е въпрос на политики, проблемът е, че никой няма интерес от прилагането на тези политики, защото са свързани с бюджетни разходи, коментира ученият.

Сарийски нарече бюджет - 2017 пица под прикритие, защото в него няма политики. 


Още от категорията

Свършиха ваксините за масовата имунизация в Пловдив

Ваксини за масова имунизация към днешна дата в Пловдив няма. Наша репортерска проверка показа, че в четири от обявените имунизационни кабинети в града няма необходимите дози, няма и опашки от чакащи граждани. На този етап единствено се поставя втората игла на медицинските специалисти, включили се в първата вълна. "Миналата събота пристигнаха..

публикувано на 24.02.21 в 15:49

Оцелелите заведения в „Капана“ имат готовност да отворят

Част от заведенията в квартал „Капана“ вече са фалирали, тъй като собствениците на имоти не са намалили техния наем. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Гаро Узунян, собственик на бар в този район. Той подчерта, че останалите обекти имат готовност да отворят врати, ако излезе заповед на здравния министър Костадин Ангелов. „Имаме готовност..

обновено на 24.02.21 в 15:36

Да се ваксинираш в два сутринта

Жоро Пеев е водещ на предаването "По първи петли" по Радио Пловдив, което се излъчва в 04:00, така денонощният ваксинационен кабинет в ДКЦ "Пълмед" се оказва доста удобен за него.  "Миналият петък чаках доста дълго време пред РЗИ, заедно с няколко от колегите ни. Почакахме си няколко часа, видяхме че нито охранители, нито представители на РЗИ имат..

обновено на 24.02.21 в 15:35

БСП стяга редиците, пренареди изцяло листата в Пловдив

Ръководстовото на БСП изцяло промени листа на кандидатите за депутати в 16 МИР – Пловдив град. На практика, след водачите Корнелия Нинова и проф. Иво Христов няма съвпадение поне до 10-а позиция.  От третото място отпада Теодора Халачева, която събра най- много гласове на Общинската конференция. На нейно място е поставен един от най -..

публикувано на 24.02.21 в 14:53

Ваксинацията срещу Covid-19 ще осигури колективен имунитет

„Ваксинирането срещу Covid-19 осигурява така наречения стаден или колективен имунитет. Това означава, че имунизирането на по-голям брой хора, ги прави невъзприемчиви към заболяването и намаляват циркулирането на вируса сред населението. Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при по-голяма част от хората, а с това ще бъдат предпазени и..

публикувано на 24.02.21 в 11:00