Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Пловдив е в културния туризъм

Сумата от продадени билети в музеите и къщите на ОУ "Старинен Пловдив" от началото на 2016 г. досега  надхвърля 1 млн лв. Това заяви на съвместна пресконференция с ръководителите им заместник-кметът Амелия Гешева. 

Тя определи отминаващата година като нелека, но подчерта че културните институции са се научили да работят заедно. 

По думите на управителя на Институт „Старинен Пловдив“  Минко Кафтански че броят на турстите е нарастнал от 183 000 през миналата година на 193 хиляди към днешна дата. 

Над 1 млн лв пък са приходите от продадени билети за представления, изиграни на сцената на Пловдивската драма, която тази година отбелязва 135-та годишнина от създаването си. Според директора Кръстю Кръстев изиграните през годината представления са повече от 300, а зрителите, които са ги посетили, надхвърлят 100 хиляди. Сред петте поставени през годината премиери е и  обичаното от пловдивчани заглавие „Двама на люлката“, което предстои да видим на 17 декември в изпълнение на Елена Атанасова и Герасим Георгиев – Геро с режисура  на Бина Харалампиева. 

Над 40% ръст на приходите от спектакли за тази година отчете и директорът на Държавна опера – Пловдив Нина Найденова, като подчерта, че Пловдив е единственият град в страната, в който се провеждат два оперни фестивала. Продължава традицията да бъдат представяни  седем премиери годишно, а изиграните пред 2016 г. спектакли  са 115. Найденова обаче подчерта, че Операта има капацитет да ги увеличи почти двойно, поддържайки  високото им естетическо ниво. Тя сподели и амбициите на екипа Пловдив да се превърне в достойна дестинация за оперен туризъм, първите категорични  стъпки  за което на направени с ангажираните солисти на сцената на Античния театър. 

Даниела Дженева заяви, че ръководенияг от нея Фолклорен ансамбъл „Тракия“  е обявен от Фондация „Наследници на фолклорния огън“ към  БАН за „Ансамбъл на 2016-та“ и покани пловдивчани на традиционен коледен концерт на 19 декември. 

Само един ден  от календара на декември в Градския дом на културата „Борис Христов“  не е белязан от културно събитие, обобщи изобилието от събития  заместник-кметът Амелия Гешева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.  Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

публикувано на 18.04.24 в 06:23

Над 4000 кутии нелегални цигари иззе полицията

Над 4000 кутии цигари без бандерол са иззети от полицията. При процесуално-следствените действия под наблюдение на Районна прокуратура - Пловдив са иззети 81 хиляди къса фабрични цигари без български бандерол Специализираната операция е осъществена вчера от служители на Трето РУ като част от активните мерки за пресичане на незаконна..

публикувано на 17.04.24 в 17:29

Пръскат срещу кърлежи и комари в Пловдив през нощта

От тази вечер започва пръскането срещу комари и кърлежи в Пловдив, ако метеорологичните условия са подходящи. До 26-ти април ще бъдат обработени розовите насаждения по основните булеварди в града, както и извършена дезинсекция по двата бряга на река Марица и в гробищните паркове. Обработките ще се извършват в часовия диапазон 22:00 – 5:30..

обновено на 17.04.24 в 16:20

Работещите във ВМЗ ще получат ДМС за Великден от една МРЗ

Допълнително възнаграждение, което работници и служители във ВМЗ ЕАД – Сопот ще получат, ще бъде изплатено преди Великден. Бонусът е в размер на една минимална работна заплата за предприятието, съгласно Колективния трудов договор.  Това става след решение на Съвета на директорите, на база добри финансови резултати, постигнати в дружеството и проведени..

обновено на 17.04.24 в 15:25

Откриха Център за иновативни образователни технологии в АМТИИ

Над 1000 преподаватели от различни висши училища в страната вече прилагат иновативни образователни технологии и компетентностен подход при подготовката на студенти - бъдещи учители. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на Център за иновативни образователни технологии в Академия за музикално, танцово и..

публикувано на 17.04.24 в 15:24