Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Истории от Тютюневия град" тази събота

Тези, които са гледали филма ми “Истории от Тютюневия град”, знаят интереса ми към темата. Тази година със случилите се драматични събития тя влезе в новините. Това ми даде основание да събера познати и по-малко познати факти и да заявя отново – за пореден път, позицията си по опазване на културното наследство и паметта за Тютюневия град, каза Пенка Калинкова и след филма, написа книга "Истории от Тютюневия град". 

Калинкова се занимава с темата за Тютюневия град от 15 години. По-късно  тази темате влезе и в концепцията на Пловдив ЕСК 2019. 

Тя припомни, че в друга нейна книга "Познатият и непознат Пловдив", е отделила на този сюжет около 15 страници, сега темата е разгъната на 115 страници, като освен големите имена в тютюневия бранш, са включени и по-малко изцвестните, както и разцвета на тютюневата индустрия по времето на Булгартабак. 

Пенка Калинкова подчерта, че книгата е не само защото тя е неин  дългогодишен изследовател, а и заради разрушаването и подпалването на тютюневите складове в Пловдив. 

За състоянието на Тютюневите складове днес:  Знам, че архитектурното заснемане на склада на „Одрин” 8 беше възложено на арх. Румяна Пройкова и вече е минало съгласуване в НИКН. Доколкото знам пак от нея има инженерен проект, направен от друга специалистка за укрепването на склада, но защо се бавят, защо не се преминава към действие още повече, че е кажи речи средата на декември, идва краят на годината ?

 Освен това знам, че през НИКН е минал проектът на италианците за укрепване на складовете Кудоглу. Но ако този проект е минал през съгласуване в НИКН защо не се минава към укрепването? Изобщо колегите от медиите, не говоря само за Радио Пловдив, защото вие проявявате един постоянен интерес към темата, би трябвало да се заинтересуват, да проверят защо тези проекти, които са минали съгласуване не се реализират.

А що се отнася до делото/ за обвинението срещу клошаря като подпалвач на Тютюневите складове /, аз чух тези дни по телевизията двамата адвокати, които безвъзмездно поеха защитата на Любомир Данчев и споделям твърденията им, че обвиненията няма да издържат. Моите скромни аргументи са, че предния ден преди пожара валя напоително до вечерта. Пак ще кажа, покривите на тютюневите складове бяха продънени и няма начин влага да не се е просмуквала във вътрешността на складовете. А там какво имаше или е имало? Прах и стари захвърлени вещи. Мислите ли, че те могат да се запалят от една недоизгасена, от една тлееща угарка? Аз имам големи съмнения, че точно т. н. Вандер Любо е подпалвачът, макар и неволен на тези складове.

Калинкова  коментира и подаването на оставката на Даниела Дженева като член на УС на фондация Пловдив 2019, заради избора на нейния син за изпълнителене директор, с уточнението, че и тя самата е член на същата фондация: А наистина у нас всичко се прави след дъжд качулка, това е известно. При това дори, когато се прави след дъжд качулка не знам защо не се бърза. Защо разчитаме, че ето така ще мине пролетта и всичко ще бъде такова каквото сме го оставили в края на годината? Не, няма начин климатичните условия и обстоятелства да не се отразят. Трябва да се бърза ако наистина държим на тези складове. А иначе аз не се съмнявам, че колегите от фондация „Пловдив 2019” ще се опитат да реализират нещата така както са записани. В случая ние въпреки, че сме страна, говоря за „Пловдив 2019”, единственото, което можем да направим е да натискаме по болевата точка и да се опитваме да динамизираме процесите. Не е ли така? В края на краищата хлябът и ножът не са в нас.

Що се отнася до оставката на Даниела Дженева, аз не съм била на последното заседание по мои лични причини, не бях в Пловдив, но абсолютно уместно е тя да си подаде оставката  при положение, че нейният син става изпълнителен директор на фондацията.

 Аз нямам лични впечатления от него, единствено отстрани мога да имам някакво мнение, но той твърде отскоро е в тази сфера на управление на общинските културни процеси.

  В края на краищата какво да ви кажа? Не знам, не мога. Не мога да бъда компетентна, не желяе до този момент да заявя нещо, което може да се окаже и силно погрешно. Да му дадем все пак шанс на Кирил Велчев, а времето ще покаже. А вие виждате, че през годините доста хора бяха на този ветровит пост. Няма да припомням имена на всички, които са изпълнявали длъжността изпълнителен директор, на нас ни трябва един опитен човек, защото ние имаме добър артистичен директор в лицето на Светлана Куюмджиева и се надяваме да намерим такъв изпълнителен директор в лицето на Кирил Велчев. 

Представянето на книгата " Истории от тютюневия град"е на 10 декември от 11ч. в Културен център Тракарт. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15