Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителност за децата и хората с аутизъм в Пловдив

| обновено на 09.12.16 в 14:42

Време е за доброта към децата и хората с аутизъм, казват организаторите на благотворителната вечер в Пловдив. На 9 декември в Палата №7 на Панаира  9 пловдивски топ готвачи и сомелиери организират благотворителна гурме вечеря, която ще се проведе под мотото "Възможност за полет".

Те ще сготвят пред всички гости четири степенно меню за наслада на сетивата. Техният млечен терин, картофеното суфле, джоланчето, пошираната круша и куп сезонни продукти ще бъдат красиви и вкусни. Във всяка чиния те добавят и по едно невидимо ястие за душата - Доброта!

Доброта за децата и младите хора с аутизъм и интелектуални затруднения, които ние някак си не виждаме. А те са тук и имат нужда от нашата добрина - казва Тихомира Терзийска, която е една от дамите организатори на вечерта. Тя работи заедно с Петрана Калинин, ПР и собственик на ресторант.

В магията на приготвянето на храната за благотворителната вечер ще се включи и Димитър Харизанов. “Той е на 25 години и има аутизъм. Но вече се сработихме в екип с него и искаме гостите ни да видят, че който иска да постигне мечти - може. Ние просто ще го подкрепим.” - казва главният готвач на известен пловдивски ресторант Анастас Георгиев.

СнимкаКак се готви вечеря за 250 гости?

Палата №7 може да събере 250 гости. “Което означава, че ние предварително трябваше да се уговорим кой каква работа в приготвянето на храната и виното ще поеме.

Затова в доброволческия ни екип имаме майстор пекар, готвачи, управител на ресторант, сладкар и сомелиер. Направихме предварителни срещи, уточнихме се и днес ни остава да доставим удоволствие на гостите” - разказва за подготовката на благотворителната вечер Слави Колибаров - собственик и главен готвач на ресторант.

Добротата е “заразна”

В организацията на цялата благотворителна вечер нито един човек и нито една фирма няма да вземат пари за работата си.

В екипа ни се събрахме колеги и партньори, които смятам, че са не само добри в професията но са и добри хора. Не сгреших - нито един от тях не отказа, нито един от тях не попита колко ще ми се плати. Усетихме, че добротворството не се заплаща с пари.- казва шеф Росен Чакъров.

Предчувствам, че ще си доставим удоволствие от дарителството - ние доброволците и нашите гости. И отсега знам, че инициатива като днешната благотворителна вечер няма да е последна - заключи Милена Колибарова - сомелиер.

Целта - приходите от кувертите, от томболата с красиви предмети, създадени от деца с аутизъм, от търга на скъпоценни бутилки вина, ваучери и ръчни бонбони и торти - да отидат в помощ на новооткриващия се център в Пловдив в блок 15 на ж.р. Тракия, в който децата ще получават специфична грижа.

Снимка

Инициативата е в подкрепа на родителите от сдружение „Паралелен свят“.

Организацията, сформирана от майките на деца със специфични потребности, повече от шест години успешно работи за тяхната интеграция, за да стигне до изграждане свой собствен център в който всяко дете намери грижи и приятели.

Сдружение „Паралелен свят“ работи в новия център с деца с аутизъм, така също и с деца и младежи с интелектуални затруднения.
Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18