Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуалното обучение обсъждат на среща в Пловдив

| обновено на 12.12.16 в 08:48

Дуалното образование в Пловдив и областта ще дискутират на среща в Градския дом на културата представители на бизнеса и директорите на професионалните гимназии. Организатори на събитието са Община Пловдив, заедно с Тракия икономическа зона.

Заместник - кметът на Пловдив с ресор "Образование" Стефан Стоянов съобщи, че това заседание на образователно- индустиралния борд има за цел да набележи възможностите за план - прием по системата за дуално обучение за следващата учебна година. На този етап има готовност за 10 паралелки, които да се обучават в училище и да посещават работа във фирмите.

По Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” от началото на 2017 г. ще бъде осигурено финансиране между 100 и 200 хил. лева, за да могат три дни в седмицата учениците да работят срещу заплащане и два дни да учат. С проекта се слага началото на проекта на българския вариант на дуално обучение (обучение чрез работа), което е заимствано от европейски образец.

Български вариант на дуално обучение ще започне догодина в сто паралелки в професионалните гимназии и общообразователните училища. Проектът цели да обучава учениците чрез работа в реална среда.

Емилия Петаларева е директор на Професионалната гимназия по облекло "Ана Май" в Пловдив. Там имат известни притеснения по въвеждането на дуалната форма на обучение, но въпреки това ще опитат да въведат този модел при производството на облекло.

Подборът на паралелките за дуално образование ще бъде направен чрез кандидатстване със собствени проекти за дуално обучение, които трябва да отговарят на определени изисквания.

Кандидатстването ще започне в началото на 2017 г., а дуалното обучение се очаква да стартира през следващата учебна година за 100 професионални паралелки в гимназиите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18