Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пищен снежен празник за начало на ски сезона в Пампорово

| обновено на 10.12.16 в 17:35

С пищен снежен празник Пампорово откри днес зимния туристически сезон 2016-2017. Близо осем хиляди туристи пристигнаха в курорта за официалното откриване на сезона. С минута мълчание бяха почетени жертвите в Хитрино. 

Очаква ни изключително успешен зимен сезон, заяви при откриването министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. Тя прогнозира минимум 5 процента среден ръст на туристите за ски сезона, позовавайки се на данните от ранните записвания за зимните курорти в страната. 

За първи път ски сезонът започва с две ски зони Пампорово и Мечи чал, които ще работят в тандем с единна билетна и транспортна система. Днес лифтът на Пампорово работи безплатно, а пистите са отворени.

Официалната церемония започна в 12 часа в подножието на пистата „Стената”, а в откриването се включи министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. Сцената на ски център Студенец бе изпълнена с много емоции и специална програма DJ парти от сутрин до вечер, зимен фест с топли напитки и атрактивни състезания, забавни игри и томбола с награди за малки и големи. 

Заради неподходящите климатични условия откриването на новия зимен сезон в Чепеларе няма да е днес. Ски зоната на „Мечи чал” е затворена и ще работи частично след 17-ти декември, съобщи пред Радио Пловдив Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово”АД.

От тази зима ски зоните на Пампорово и Чепеларе са обединени. По новата дестинация Пампорово – Мечи чал туристите ще бъдат возени със ски шатъл бусове. Очаква се това да засили интереса на българските и чуждестранните туристи, а  прогнозите са за ръст от 10 до 15 % повече туристи за целия сезон.

Близо 600 хил. лв. е инвестицията на "Пампорово" Ад за доставка на новите бусове. Лифт картата на Пампорово ще дава достъп и за пистите от "Мечи чал". Въведени са и лифт карти само за "Мечи чал". Дневна карта за двете ски зони струва 55 лв., а само за пистите в Чепеларе - 40 лв. Лифт картата ще бъде и билет за пътуване с шатъл бусовете.

Плановете за обединение на двете ски зони предвиждат свързване с лифт на пистите от Снежанка и Мечи чалОчаква се 2022 г. строежът да приключи и да имаме голяма, модерна писта, която ще свърже „Мечи чал” със ски център „Малина”, подчерта Мариян Беляков.

По традиция началото на ски сезона в Пампорово започва на преференциални цени за лифтовите съоръжения. Въвежда се промоционален период, насочен основно към българските клиенти, които заемат над 60-процентен дял от клиентите според данни на дружеството. От 11 до 18 декември дневна лифт карта В Пампорово ще струва 39 лв. за възрастен и 25 лв. за дете. Пътническите въжени линии ще возят безплатно и на 11 декември най-малките скиори до 12-годишна възраст. 

От 19 декември цената на лифт картата става 55 лева. 

Пампорово запазва социалната си политика и към ученическите групи, децата и семействата като предоставя отново преференциални условия с цел стимулиране развитието на зимните спортове сред младежта и подрастващите. За първи път тази година в най-големия ски курорт в Родопите- Пампорово се въвеждат и пакетни семейни лифт карти, които генерират отстъпка за семейства от 2 възрастни с до 3 деца при закупуване на 3, 6, 7, 8 и 9-дневни лифт карти.

Снимка

Резервациите показват увеличение с близо 30 на сто по отношение на румънските и гръцките туристи. Ръст се забелязва и при ирландските ваканционни групи, както и засилен интерес от молдовски туристи. 

Турски групи се очакват в Пампорово през целия сезон, а не само по време на ваканцията в южната ни съседка и резервациите се запазват на добри нива. Балканският пазар се очертава и през тази зима като стратегически в портфолиото на Пампорово.

Британският пазар запазва нивата си от последните 3-4 години, а чартърните програми са основно през София и отчасти до летище Пловдив. 

Курортът очаква и поредица от престижни спортни събития в началото на 2017 г. Спортният календар включва Freestyle Open през март, Европейска купа по сноуборд слоупстайл на 13-14 януари и Европейска купа по фристайл ски споупстайл на 17 и 18 март.

Условията за ски са отлични, работят всички лифтове и основните писти, сочи информацията от Планинската спасителна служба. Зимните температури в края на ноември позволиха да започне покриване на пистите с изкуствен сняг. 

Пистите са обработени и отговарят на всички изисквания благодарение на най-добрия специалист по ски в България Валентин Стефанов.

Това е категорично най-силният старт на ски сезон за последните няколко години, смятат от "Пампорово" АД. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24