Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът в Пловдив проявява интерес към дуалното обучение

| обновено на 12.12.16 в 15:03

10 фирми от Пловдив и областта имат интерес да започнат съвместно с професионалните гимназии обучение по дуалната система. Това стана ясно днес на първата среща на Образователно-индустриалния борд, който  работи от лятото на тази година.

Георги Стоев, който е един от инициаторите на борда съобщи, че предстои да се взаимства методология от Европа, която да се адаптира към нашето  професионално образование.

Той подчерта, че фирмите които са изразили желание да се включат в план-приема за догодина са от областите: машиностроене, козметиката, битовата химия, фармацията.

Сред секторите  са  леката индустрия и производство на мебели и домакинско оборудване, специално за Пловдив и автомобилния сектор и металургията , защото тук е КЦМ където имат най-добра традиция в работа с професионална гимназия, каквато е ПГ „Цар Асен“ от Асеновград.

Никола Добрев, председател на Съвета на директорите на КЦМ заяви, че дуалната система ще се прилага перфектно у нас в дискретните производства, но трябва да се изчистят някои неясноти, които има напр. с Кодекса на труда. Там ще има проблеми с включването в производство на 15-16 годишните ученици.

Добрев подчерта, че 30 % от икономиката ни е технологична и това е още една предпоставка за квалифицирани кадри.

Началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова съобщи, че предстои до края на месеца да се организира работна среща с директорите на професионалните гимназии от Пловдив и областта.

На нея ще се уточнят параметрите на план-приема за 2017/2018 учебна година.

От общината поясниха, че има готовност за следващата учебна година да се разкрият нови 10 паралелки с дуална форма на обучение в професионалните гимназии и фирмите от региона. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17

И днес ни очаква горещо време

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна. Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Съдът даде ход на делото срещу Рангел Бизюрев

Пловдивският окръжен съд реши делото срещу 32- годишния Рангел Бизюрев от Цалапица за убийството на Димитър Малинов преди година да се гледа по общия ред с разпит на всички свидетели. На днешното разпоредително заседание адвокатите на обвиняемия поискаха процесът да се разгледа по съкратената процедура, като се разпитат шестима свидетели, сред които..

публикувано на 10.07.24 в 09:52

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28

Обсъждат как да се върне Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище на Археологическия музей в Пловдив.  От групата припомнят, че 48 общински съветници от всички групи в местния парламент са подкрепили декларация, с която се настоява за връщането..

обновено на 10.07.24 в 08:27