Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 милиона лева се отпускат на Хитрино, 26 къщи са напълно разрушени

| обновено на 12.12.16 в 16:04

12-ти декември е Ден на национален траур в памет на седемте жертви от Хитрино. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
На извънредно заседание правителството в оставка одобри 10 милиона лева - допълнителни разходи от бюджета, за преодоляване на последствията от инцидента в село Хитрино. 


Средствата са в две направления - с пет милиона лева ще бъдат заредени сметките на общината за възстановяване на общинската инфраструктура, а другите пет милиона са утвърдени по бюджета на социалното министерство за Фонд "Социална закрила", през който ще се финансира целева извънредна социална програма за община Хитрино. Този инструмент, по думите на финансовия министър в оставка Владислав Горанов, дава максимална гъвкавост да бъдат покрити всички нужди от специфичен характер, които възникват заради трагедията, сполетяла това населено място.


Социалният министър в оставка Зорница Русинова обясни, че законът за социално подпомагане дава възможност през фонда общината да разработи социална програма при подобна ситуация. Съвместно с екипи на социалното подпомагане и на общината до петък ще възложим на община Хитрино да подготви такава програма, каза социалният министър. Целта й е да се посрещнат индивидуалните нужди на всяко домакинство. 

В пакета ще има мерки за възстановяване на домакинствата, социален пакет - при необходимост, с грижа за пострадалите семейства, ако има нужда от допълнително лечение. Експерти на място ще помагат на общината, за да може тази седмица програмата да бъде разработена и да бъдат отпуснати средствата. 


Социалният министър изрази надежда в следващите една или две години да може да се възстанови нормалният бит на хората.
Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев заяви, че държавата ще помогне на общината и на хората щетите да бъдат възстановени изцяло. За това си има и морална причина, за разлика от други природни бедствия, този инцидент е по повод ползването на национална инфраструктура, изтъкна вицепремиерът. 


Ремонтите на покривите и подмяната дограма ще започне веднага, след като приключи претоварването на цистерните. За хората, които са с изцяло разрушени жилищата, ще се прецени по тяхно желание кои могат следващите месеци да прекарат при роднини и кои имат нужда да ползват временни жилища - фургони, каза Дончев и допълни, че подготовката за разполагане на такива временни жилища вече тече и трябва да стане факт следващите дни. 

Когато започне строителният сезон, ще започне изграждането на нови къщи за хората, които изцяло са загубили жилищата си. Този процес обаче ще трае месеци, каза Дончев. Финансовият министър съобщи, че 26 жилища са негодни за обитаване и трябва да бъдат изградени отново.


В отговор на въпрос вицепремиерът каза, че ще се прави бързо препрограмиране на Програмата за развитие на селските райони и на оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", за което имаме в аванс съгласие на ЕК да бъде бързо одобрено, за да се използват средствата активно през следващия строителен сезон. По първата програма може да се финансира всякакъв тип публична инфраструктура, като предстои да се изяснят конкретните нужди, каза Дончев. 

Днес министерствата на земеделието и на транспорта ще влязат в контакт в ресорните главни дирекции, за да се задейства подобно препрограмиране. Финансовият министър уточни, че по предварителни оценки на транспортното министерство около 1,5 млн. лева ще струва възстановяването на железопътната инфраструктура, разрушена от взрива.


След обезопасяването на района около сто човека през програмите за заетост ще помогнат на общината при разчистването на терени и други допълнителни дейности, каза социалният министър.

В отговор на въпрос финансовият министър каза, че е нужно да приключат следствените действия за причините за инцидента, за да се установи по категоричен начин чия е вината. Тогава държавата и общината ще процедират според законовите разпоредби по отношение на обезщетения за нанесените щети. Общинското имущество е застраховано, напомни вицепремиерът, но добави, че не може да се чака, а трябва веднага да се действа.

Стотици граждани се сбогуваха със загиналите в Хитрино пред Томбул джамия в Шумен.Пред религиозния храм бе отслужена молитва - дженаве намаз, с участието на главния мюфтия Мустафа Хаджи и районни мюфтии. Очаква се те да вземат решение за организиране на благотворителна акция в подкрепа на семействата, загубили своите близки, и хората, останали без домове в Хитрино.

Таня Димитрова от Радио Шумен съобщи, че има пробойна в една от цистерните. Газът, който изтича е опасен и за аварийните екипи. Остават още 7 цистерни, но работата е силно затруднена от силен вятър и ниски температури. Днес за кратко и контролирано и позволено на хората да отидат до домовете си и да вземат най- необходимото. Проблем за жителите на Хитрино, а и на съседните села е, че няма вода. 

БЧК в Пловдив, а и в по- голямата част на страната,  набира предимно парични средства в помощ на пострадалите от Хитрино. До момента много граждани и фирми откликнаха на призива да се помогне, каза Таня Георгиева – председател на БЧК в града. 

По повод призивите за доставка на вода и хранителни продукти, тя уточни, че транспортът оттук не е оправдан. Проектантска фирма е готова безплатно да конструира къщите, които трябва отново да бъдат изградени, съобщи още Георгиева. 

 Двама от планинските спасители и обучено за издирване на хора куче са заминала още в събота за Хитрино и са работиха 24 часа на терен.

Имаме в готовност да заминат и още спасителни екипи и доброволческият отряд, ако ни бъде поискана помощ, каза Таня Георгиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-та авиобаза в Крумово се включват в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора . Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, община Калояново, и село Михилци, община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа..

обновено на 12.07.24 в 17:08

Верижна катастрофа до Пазарджик затруднява трафика на АМ "Тракия"

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 102-рия километър на автомагистрала „Тракия“.  Сблъскали са се 4 коли в платното в посока Бургас, има и пострадали 2 жени, които са транспортирани в пазарджишката болница. Движението не е спряно, а се регулира от екипи на "Пътна полиция". В района на катастрофата има лека тапа, трафикът се..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново.  Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  Сърнегор и Отец Паисиево. В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на..

публикувано на 12.07.24 в 16:00

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив" . Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.   Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ..

публикувано на 12.07.24 в 15:51

Огън бушува в труднодостъпен район в Родопите

Пожар гори в труднодостъпен горски масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните.  Пожарът е низов. Горят сухи треви и храсти. Все още не се знае какъв периметър е обхванал огънят. Изпратени са два екипаогнеборци. Към екипите от пожарникари са се присъединили и служители на Държавно горско стопанство – Славейно, и доброволци от селата Сливка,..

публикувано на 12.07.24 в 15:46