Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Апелативния съд се гледа делото за проповядване на радикален ислям

Снимка: БГНЕС

В Апелативния съд отново влиза делото срещу Ахмед Муса Ахмед и останалите 12 души от групата му, обвинени за проповядването на радикален ислям. То  се разглежда за втори път, след като ВКС отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и го върна за ново разглеждане от друг  състав.
По повдигнатите спрямо Ахмед Муса обвинения, при първото разглеждане на делото апелативният съд му наложи общо наказание две години лишаване от свобода.
По едно от обвиненията,  неговите съучастници  бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание. 
С отменителното решение на ВКС делото беше върнато за ново разглеждане в тези части.
В първото заседание по делото съдът назначи съдебно-техническа, както и комплексна тюркологична, арабистка и теологическа експертиза. Очаква се днес експерти в тази област  да изложат своите заключения. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проверяват за хранително натравяне или ентеровирус в ДГ "Радост"

Областната дирекция по безопасност на храните и РЗИ Пловдив  извършват проверка по сигнал за натровени деца от първа група на детска градина "Радост". Част от децата, от една единствена група в градината, са проявили признаци на неразположение. Първоначално две са повърнали след следобедния сън, а впоследствие се оказало с подобни симптоми са още..

публикувано на 31.05.24 в 18:38

Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда

В Районния съд в Пловдив започна по същество делото срещу Георги Георгиев,  обвинен за насилието над Дебора Михайлова от Стара Загора. След няколко неуспешни опита, днес то най-сетне стартира по общия ред, с призовани близо 40 свидетели и вещи лица. Заради това са насрочени заседания и в още три дни през идната седмица.  Делото..

обновено на 31.05.24 в 16:39

Нова апаратура е доставена на болницата в Смолян

Нова медицинска апаратура на стойност над 187 хил. лева е закупена от МБАЛ – Смолян, Доставката на новото оборудване е финансирано  с близо 110 хил. лв., осигурени от Министерството на здравеопазването и над 77 хил. лв. собствени средства на болничното заведение. Закупени са хематологична система с 5-диференциално броене за нуждите на..

публикувано на 31.05.24 в 15:51

Потвърдиха 4 годишната присъда на полицая, убил Моника от Братаница

Пловдивският Апелативен съд потвърди присъдата от 4 години затвор за бившия полицай  Владимир Панайотов, който който преди три години - на 19 юли 2021, уби на пешеходна пътека в село Братаница  8-годишната Моника.   Трагичният инцидент се случи, след като полицаят е шофирал с превишена скорост служебната кола „Шкода“, собственост на Пазарджишката..

публикувано на 31.05.24 в 15:40

Пуснаха от ареста учителката, следствието в ДГ "Фантазия" продължава

Учителката от детска градина „Фантазия“ във Велинград, която вчера бе задържана за 24 часа, е освободена от ареста. Тя бе арестувана, след като в социалните мрежи бяха публикувани видеоматериали, на които се вижда как възпитателят удря и дърпа за косите дете.  По случая е образувано досъдебно производство., но към момента няма повдигнато..

обновено на 31.05.24 в 14:19