Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След предсрочните избори идва ляв кабинет

| обновено на 14.12.16 в 09:57
Снимка: БГНЕС

Третият мандат. Ще има ли кабинет? Десните на ход или в готовност да предадат управлението пак на ГЕРБ - коментираме с

Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание и едно от знаковите лица на СДС.

След едни предсрочни избори се очаква Левицата , ПФ, ДПС да развият своя успех, който постигнаха на президентските избори, каза в интервю за Радио Пловдив Александър Йорданов. Той уточни, че БСП и ГЕРБ единодушно решиха, че предсрочните избори са добро решение.

Бойко Борисов допусна сериозна политическа грешка като обвърза изборите за президент със съдбата на правителството на България, допълни още Йорданов.

Александър Йорданов: В ситуация, когато се намираме в политическа криза и тя е в ход, никой не трябва да си прави илюзии, чене съществува, почти няма добър вариант. Добрите варианти за една държава са, когато няма криза. Ходът на Плевнелиев с даването на мандата на Реформаторския блок  според мен не бе обикновена процедурна, формална стъпка. Той вложи в този ход и това пролича от думите му очевидно и своя авторитет, макар и в края на мандата. Той очевидно искрено желае в този парламент да има дясноцентристко правителство или още едно дясноцентристко правителство и с това ни подскача на всички, че този вариант е може би вариант, който в неговото съзнание ще балансира до голяма степен лявоцентристкия успех с избора на Румен Радев от левицата за президент. Тук искам да кажа, че това е позната в политиката формула от типа  „президентът ваш, премиерът наш”. Но тук въпросът е още по-голям, защото не само според президента и според реформаторите, но и според мен, и според много нормални граждани по-лошият вариант е след едни нови избори до левия президент да застане и едно ляво правителство и едно лявоцентристко мнозинство в парламента. И това е прогноза, която не е лишена от аргументи. А такова развитие, това е вече мое мнение, не ангажирам никой, ще задълбочи кризата в страната. И още повече, че виждаме десницата  е вътрешно конфронтирана, разделена и вероятността за ляво правителство след предсрочни избори примерно през април ще бъде наистина голяма. Аз се опитвам да изтегля логиката на събитието, защото ако днешните противници на ГЕРБ от дясно в следващия парламент, когато влязат  се наложи отново да бъдат заедно с ГЕРБ в правителство или да останат заедно с ГЕРБ в опозиция това ще бъде един голям парадокс. Всеки ще си зададе въпроса защо тогава трябваше, когато имаше такова правителство заедно с ГЕРБ, да го разваляме, за да правим същото евентуално сега. Но както казах по-вероятно е след един нови предсрочни избори по-скоро левицата, Патриотичния фронт, Движението за права и свободи да развият своя успех, който постигнаха на президентските избори. И трябва да бъде в този смисъл обективни анализатори.

Искам още нещо да кажа. Мен ми прави впечатление обаче, че някак си довчерашните противници в парламента  – БСП и  ГЕРБ, някак единодушно решиха, че предсрочните избори са добро решение.

Всъщност спор няма, че премиерът Борисов допусна сериозна политическа грешка като обвърза избора на президент със съдбата на правителството на България. Това е голяма политическа грешка – така един сериозен политик не може да постъпва. Второ, обаче си мисля, че ако се върнем към историята никога Българската социалистическа партия не е бързала към предсрочни избори. Имаме типичния пример от края на 1990 г., пак по това време, беше декември, когато Андрей Луканов подаде оставка и вместо да се отиде на предсрочни избори, както сега иска БСП, тогава БСП вложи много енергия да се състави правителство с премиер Димитър Попов, в което, ако си спомняте, участва и вашия пловдивски депутат тогава Иван Костов като министър на финансите. Това правителство отложи изборите. Не казвам, че е било добро, не казвам, че е било лошо, то предприе някакви действия, някакви реформи, но мисълта ми е, че БСП никога не е пропускала така към избори предсрочно, а сега го прави. И това е нещо, за което трябва да си зададем въпрос защо. И отговорът е ясен – защото те са направили анализ, че сега е моментът след президентските избори да развият своя успех и евентуално в края на месец април – май България да има за министър-председател Корнелия Нинова. Това е анализът, който те са направили. А какво като анализ прави дясното за мене си остава една загадка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00