Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изчезналият в Стара планина турист се появи жив и здрав

| обновено на 16.12.16 в 21:25

Изчезналият от преди близо пет дни в Стара планина турист е жив и здрав. 

Около 15.00 часа  40-годишният Тодор Владимиров  сам е слязъл в хижа „Васил Левски“, съобщи за Радио Пловдив оперативният дежурен в Планинската спасителна служба.  

Чувствам се отлично, нямам никакви проблеми със здравето, просто ми свършиха всички провизии!”– бяха първите му думи в ефира на Радио Пловдив.

Тодор през цялото време е стоял в палатка в планината, изчаквайки времето да се подобри. 

"Нямах възможност да се обадя, тъй като телефонът ми нямаше обхват", каза туристът.

В продължение на няколко дни той е оцелял в снежната виелица благодарение на малкото  си хранителни запаси и спиртни питиета. 

По думите му,  той тръгнал на преход  с литър и половина бренди, около килограм ядки, както и газова бутилка, за да си топи сняг за вода. Но газта ми свърши, така вече останах без вода“ , обясни намереният турист.

Той разказа, че тръгнал да слиза надолу, но това се оказало невъзможно заради лошото време. Накрая мъжът, с богат планинарски опит по собствените му думи, видял наблизо следи на хора, водещи нагоре към билото. 

 „Тогава прецених, че щом те са се качили, значи са дошли отнякъде и се спуснах по техните следи, но надолу и стигнах до хижата“ – разказа Тодор Владимиров. 

Много благодаря на всички, съжалявам, че толкова хора са ме търсили. Не съм искал да ставам известен. Не съм го направил нарочно!“ каза още Тодор Владимиров.

Мъжът е във видимо добро състояние, но ще бъде подложен на медицински прегледи, съобщиха от Планинската спасителна служба. Очаквано, спасителите прекратяват акцията по издирването му. 

Припомням, днес в нея се включи и военен хеликоптер „Кугър“ от авиобаза Крумово, оборудван със специализирана  техника за термално засичане на обекти.  

Към 14.30 следобед вертолетът се прибра в базата, заради изключително лошите метеорологични условия и практически нулева видимост. 

Тодор Владимиров изчезна  в планината, след като в събота тръгнал на самостоятелен  поход. По първоначални данни мъжът  от Русе  е бил  в района над хижа „Васил Левски“, на връх Жълтец. Сигналът  до ПСС е подаден на 13 декември в 14.10 часа. 

Той е бил оборудван за тежките зимни условия, което най-вероятно му е помогнало да оцелее, коментира дежурният от ПСС.  

Издирването на  Тодор Владимиров продължи пет дни. В търсенето му и то при изключително тежки условия участваха десетки планински спасители, армия и полиция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10