Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет "Борисов 3" е напълно възможен

Няма никаква трудност да се състави правителство, има 130 депутати мнозинство. Въпросът е дали Борисов е готов на кабинет. Прогнозата е на политолога Емил Кошлуков. Той допусна, че Брюксел и  посолствата тук са му разяснили каква грешка е допуснал с оставката си и добави, че и ЕС и САЩ нямат никакъв интерес от дестабилизация и проруски уклон.

Правителство е напълно възможно, то всъщност падна заради прищявка на премиера. Най- вероятно ще има промяна на министрите, каза Кошлуков.


Според него фактът, че СДС и Лукарски са взели мандата е добра стъпка. "Тя е конституционно задължителна и второ даде възможност на Борисов да проведе разговори и да осъзнае грешката си. СДС като взе мандата дадоха заявка и за промяна на избирателната система, която трябва да бъде променена", подчерта политологът. 

Емил Кошлуков смята, че това Народно събрание има капацитета да промени избирателната система, защото следващото ще бъде още по- раздробено и с по- раздробено дясно. 

Проблем за бъдещето на Реформаторския блок е присъствието на Меглена Кунева, коментира той и прогнозира нови разговори за сближаване между СДС и ДСБ. Кошлуков е категоричен, че симпатизантите на ДСБ трудно биха приели сътрудничество с новия проект на Христо Иванов с подкрепата на Иво Прокопиев. 

 Патриотите направиха много добър резултат на президентските избори. Те искат пенсии и охрана на границите като  и двете се постижими. Проблемът с бежанците е много сериозен, особено с влошените отношения между ЕС и Турция. Сърбия и Македония имат много по- твърда политика. Това са въпроси от дневния ред на всяко бъдещо правителство. 

 Няма трудност да има отново правителство. Решението на Борисов между двата тура да заложи оставката на кабинета беше необмислено негово решение. Излишен ход.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53