Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Лукарски да е премиер?! Ооо, Боже!

Преговори в пореден и последен опит да се състави правителство  водят ГЕРБ и РБ. Залаганията се менят с часове- за залозите говорим с депутата Методи Андреев.

Каква е вашата прогноза – ще има ли правителство или не?

Методи Андреев: Сутринта слушах моя колега от университета проф. Мишо Константинов и той каза най-точната прогноза „Или ще има, или няма да има.” Вие сега като гледате реакцията на самите политици и тяхното поведение как ви се струва? Не видите ли, че единия ден казват, че ще правим правителство, на втория ден казва не, няма да правим правителство, т. е. те следват точно тази логика – принципа „Или ще вали, или няма да вали.”

Радио Пловдив: Това е логика или тактика на трудните преговори?

Методи Андреев: Трудно е, трудно е, мога да кажа, че е тактика, по-скоро май е логика.

Радио Пловдив:  Но един от носителите на тази логика както я наричате или  това поведение е премиерът Бойко Борисов, премиерът в оставка.

Методи Андреев: Ами, да, след като си хвърли оставката, според мнението на много анализатори, абсолютно без някакъв сериозен повод, вярно, че ГЕРБ загубиха президентските избори, но в крайна сметка избори се губят и печелят, то затова една партия участва в политиката, за да печели, за да губи, в крайна сметка едните избори нямаха нищо общо с другите избори, сега обаче виждате, че тази рулетка, която се завъртя създава едно впечатление, че е възможно да се реализира още едно правителство в този мандат на парламента. Ако ме питате мен по никой начин хич не ми се ще да дойде БСП, ДПС и някаква подобна коалиция отново на власт, защото виждате, че БСП и ДПС в последно време станаха много нагли. То не ми се ще и поради друга причина, защото виждате колко разколебан е българския политически елит, колко неавторитетно и неубедително започна да говори за нашата евроатлантическа интеграция, включително и партии, които би трябвало да са по-категорични по отношение на нашата евроатлантическа ориентация и те в момента предпочитат да пазят мълчание отколкото по неудобни теми, свързани с влиянието на Русия и на Путин в България, така че всичко това нещо ме кара да смятам, че май е по-добре да се опита едно ново дясноцентристко управление, но сега съм страшно много разколебан, защото както казват българите „Не било в тикви, ами в кратуни.”

Радио Пловдив: Имате предвид, че няма да работи такова правителство добре?

Методи Андреев: Какви се струва да се излъчи едно правителство от една от най-малките парламентарни групи – тази на Реформаторския блок. В същото време както аз поне разбирам, защото като вас аз чета медиите, чета пресата, сайтовете, сега както аз разбирам ГЕРБ щял да го подкрепи, пък нямало да излъчи министри, и аз започвам да се обърквам, за мен най-добре ще е да бъде програмно правителство, което да има точно определена програма, която да е актуална за сегашната политическа обстановка. На първо място, разбира се, програмата трябва да  съдържа препотвърждаване на евроатлантическата ни ориентация и даване на отпор на всичик тези говорения, че видите ли, Господ ни е създал заедно да бъдем, т. е. ние, България, трябва едва ли да напуснем Европейския съюз и НАТО само заради това, че според неговите виждания Господ ни създал да бъдем заедно с Русия. Нямам нищо против да сме си заедно с Русия, само че Русия да имаше стандарта на живот на Европа, да имаше ценностите, които защитаваше ЕС, да имаше политиката, която много европейски държави имат на зачитане на интересите на своите народи и на своите избиратели. Виждате, че Русия е една посттоталитарна държава с един режим, който иска да получи признание световно, с цената на всичко, вижте какво става в Алепо. Не може България поне според мен да има  за пример една такава форма на управление.  А ние можем да си поддържаме някакви търговски контакти – това лошо няма, но до там, никакви повече политически контакти. Нашият път, поне за такива като мене, е ясен – Европейският съюз и НАТО. Това е нашият дом.

Радио Пловдив: Твърди се в публикации в пресата, че вече има консолидация около преговарящите екипи около 10 опорни точки за съставянето на правителство, една от тях е подготовка за председателството на България за евросъюз през по-следващата година, но искам да ви попитам на вас как ви се струва смислен ли е аргументът на Бойко Борисов Народното събрание да продължи да продължи да съществува докато приеме онези закони, които да направят факт промяната в изборното законодателство, такава каквато я начерта референдума на Слави Трифонов.

Методи Андреев: Аз не намирам този аргумент за смислен. Смислен би бил ако една от тези десет опорни точки е България да изработи стратегия за отговор на хибридната война  съгласие с резолюцията, приета на 23 ноември от Европейския съюз за хибридната война, която Руската федерация води на територията на много страни от ЕС.

Радио Пловдив: Говорим за правителство, което  ще има малък хоризонт и ще трябва да се обедини около три -  четири конкретни неща – изборно законодателство, пенсии, антикорупционен закон – това са горе долу нещата.

Методи Андреев: Въпросът за изборното законодателство според мене е по-маловажен отколкото въпроса за доходите, ако трябва да бъдем по-прагматични. Ще ви кажа защо, защото  това  изборно законодателство, за което гласуваха хората, сигурен съм, че това е нещо, което се случи в Англи – Брекзит – в един ден решиха да се отделят от Европа, а после  на другия ден като започнаха да разсъждават какво се е случило започнаха да виждат и да се обръщат настрани, даже във Великобритания имаше призив за нов референдум да коригират резултата от предишния. Значи хората гласуваха на този референдум „на въпреки”. Това беше една много силна протестна вълна, която искаше да покаже на статуквото, че българите не искат да имат повече това статукво. Разбира се, това, което беше гласувано на референдума впоследствие се оказа, че е всъщност една форма за бетониране на това статукво, защото и както много политолози, хора, които знаят и разбират от изборно законодателство започнаха да говорят, практически около две трети от българските граждани при една такава форма на мажоритарно гласуване като предлагаха от шоуто на Слави Трифонов всъщност около две трети от българите няма да имат свое представителство е ще осигури една доминанта на две по-големи партии, т. е. ще се получи един типично олигархичен модел на управление. 

Радио Пловдив: Как разчитате усилията да се състави правителство с оглед на фигурите на двамата президенти – единият, който си отива, а другият още не е встъпил в длъжност?

Методи Андреев: Виждам, че Плевнелиев човекът е готов ако трябва за последно да поеме отговорност, макар че е много смешно да се направи правителство за 20 дни. В същото време новият президент с летящ  популизъм започва своята дейност. Виждате човек, който не иска да се ангажира да сподели отговорността със сегашния президент и да излъчат едно прието и от двамата правителство, което поне да изкара два – три месеца до евентуалните предсрочни избори, той каза, че не иска да се ангажира, че когато станел президент той щял да си назначава правителство. В същото време не му пречеше да ходи в Хитрино и да се прави на управляващ там, защо беше там, поради каква причина, на  кому беше необходимо неговото посещение, чисто човешко го възприемам, но нямаше нужда от толкова много снимане, от толкова много камери.

Радио Пловдив: Как преценявате силата и стабилността на Реформаторския блок да понесе тази отговорност със съставяне на правителство, с предложения на министри. Днес лидерът на СДС Лукарски е в имената, които се спрягат, прогнозират за министър-председател.

Методи Андреев: Ох, Боже, ох Боже. Значи реакцията ми е „Ох, Боже.” – това са несериозни неща, които  в момента вие ми разказвате. Ясно е, че Реформаторският блок в този му вид и в този му състав може да бъде само, какво да ви кажа, костилката, която после ще бъде изплюта в момента, в който се консумира плода. 

Радио Пловдив: Кой ще консумира плода?

Методи Андреев: Мнозинството, мнозинството. Правителство от който и да е мандатоносител не може да стане без подкрепата на най-голяма парламентарна група на ГЕРБ.

Радио Пловдив: Единна ли тя по ваше мнение?

Методи Андреев: В ГЕРБ има голяма организация, когато решат да се организират, има и едно чувство за отговорност към решенията на групата и ако ръководство реши да има правителство може да  бъдете сигурни, че групата на ГЕРБ категорично ще подкрепи това решение, което ръководството на ГЕРБ ще вземе. Поне в това отношение там има дисциплина. Мен не ме включвайте в това мнозинство, аз съм гражданска квота, аз за себе си лично не бих могъл да кажа дали бих подкрепил едно правителство на всяка цена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17