Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дарин Тенев: Няма познание, което абсолютно не зависи от нас!

| обновено на 19.12.16 в 14:51


Дарин Тенев е доцент по теория на културата в катедра „Социология и науки за човека" в ПУ „Паисий Хилендарски", японист, специализирал три години в Япония и директор на Института за критически и социални изследвания(ИКСИ), основан през 1991г. в София.

За Социология се говори предимно преди избори и то в тесните рамки на цитиране на статистически данни и рейтинг на политици. ИКСИ в тясно сътрудничество с катедра Социология и науки за човека в ПУ, са в основата на разработването на едно модерно течение в Социологията, като наука за познание на обществото и човека, и това е Социоанализата. Само преди дни с голям успех завърши специализирана конференция на тема "Праксеологическият обрат: от етнометодология към социоанализа".

Специално за Радио Пловдив доц. Тенев събра есенцията на новостите в преподаването и изучаването на науките за човека.

„Ако не се справим с нашето минало отпреди 1989г., ние всъщност не можем да наследим добре себе си. Родителите искат нещо от децата, но не са много сигурни какво искат, защото нямат далечен хоризонт. Децата искат да отговорят на очакванията на родителите си, но искат и да се разбунтуват и не знаят как, защото също нямат далечен хоризонт. И това е малка част от темите, които изследваме социоаналитично в Института за социални и критически изследвания и в катедра Социология и науки за човека.“

Какви са българските студенти в сравнение с японските и вярно ли е че японските студенти понякога спят на лекции, ще разберете от цялото интервю на доц. Дарин Тенев в аудио файла.


Още от категорията

Списание "Небет тепе" празнува първия си рожден ден

Днес списание „Небет тепе“ за литература и изкуство навършва една година. Печатното издание е по идея на създадения преди шест години Българо-турски литературен клуб. В него членуват преподаватели и студенти от Пловдивския, Шуменския, Софийския и Анкарския университет, турски и български поети и писатели, издатели и представители на медиите...

публикувано на 28.01.20 в 13:06

Доминик Милър се връща в Пловдив

Легендата Доминик Милър, който повече от 28 години е китарист, композитор и бендлидер на групата на Стинг, пристига отново в Пловдив през март. В Дома на културата "Борис Христов" Доминик Милър ще концертира с плеяда световноизвестни музиканти. Той ще представи последния си проект DOMINIC MILLER GROUP ON TOUR 2020.  На сцената заедно с него ще стъпят..

публикувано на 28.01.20 в 10:49

Ина Иванова гостува в "Петното" с "Криле от папиемаше"

Издателство Жанет 45 и Литературен салон "Spirt and Spirit"  канят на премиерата на новата поетична книга на Ина Иванова "Криле от папиемаше" тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Модератор е Цветелина Драганова, художник на корицата Димитър Келбечев. Поезията на Ина Иванова обръща специално внимание на паметта, на детството, чиито рани носим..

публикувано на 28.01.20 в 06:25

Показват над 100 графики в галерия "Капана"

В Галерия "Капана" на Главната улица в Пловдив ще бъде открита изложба по мотото "Избрано от фонда на Община Пловдив. Графика".  Тя се организира от Градската художествена галерия и отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив. Ще бъдат експонирани 116 графични картини и рисунки на над 50 утвърдени автори от страната и чужбина...

публикувано на 28.01.20 в 06:17

Премиера на "Възкресени мигове" на Владимир Янев

Издателство "Летера", Филологическият факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" и Дружеството на писателите - Пловдив организират премиера на книгата "Възкресени мигове" от Владимир Янев.  Събитието ще се състои от 18.00 ч. в Шеста аудитория на Ректората.  Книгата има характер на своеобразна есеистична проза, от автор с богат литературен опит.  Творбата е..

публикувано на 28.01.20 в 06:08