Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Игнажден не се дават пари назаем

Православната църква почита Свети Игнатий Богоносец. С Игнажден започват Коледните празници, Наричат го още  Нов ден, Игнат, Млада година или Полязовден.

Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ.

Според народните поверия е много важно кой пръв ще влезе в къщата на 20 декември. Първият, който  пристъпи прага на дома, се нарича "полазник". Като благословия се приема, ако това е добър и имотен човек.

За  Игнажден има и друго поверие – да не се дават пари назаем.  Времето през следващите 12 дни до края на годината пък показва какви ще бъдат месеците на идващата година.

На Игнажден е и първата кадена вечеря. Тя е с постни ястия - сарми, царевица, картофи с праз, орехи, мед, варено жито.

Имен ден прануват Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кметът на Пловдив разпореди свободен достъп до училищните дворове

Директорите на общинските учебни заведения в Пловдив да осигурят свободен достъп до дворовете по време на ваканцията. Това разпореди кметът Костадин Димитров. Свободният достъп на децата трябва да бъде осигурен за времето от 9.00 до 21.00 часа в неучебно време, в делнични и почивни дни. Директорите трябва да организират и контролират достъпа, а..

публикувано на 07.08.24 в 10:14

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54