Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за игуменката на Калоферския девически манастир

Документалният филм на БНТ2 с автори  Мариета Фидосиева  и Димитър Шарков „Съвременни чудеса“ е за игуменката  на Калоферския девически манастир "Св. Въведение Богородично" Валентина Друмева. Тя е  сред онези наши съвременници, които без много шум около себе си, се опитват да изпълняват духовната си мисия за просвещение на българите, казва сценариста на филма Мариета Фидосиева.

 На картата на популярните манастири в България няма да намерите Калоферския девически манастир, но в него от 24 години има Неделно училище. Игумения Валентина се е заела с апостолската мисия да преподава вероучение. След дългите атеистични години интересът сред калоферци се оказва изненадващо голям- свидетелстват участници във филма. В най-силните години училището се посещана от над 200 деца годишно. Заради тях, монахинята  създава и  учебник по вероучение в четири части  под заглавието „Жития на светиите за деца“. Така манастирът си връща мястото на духовно средище в региона, каквото е бил през вековете назад.

Магнетичната личност на монахиня Валентина Друмева, въпреки напредналата й възраст, и днес продължава да въвежда в тайнството на християнството най- младите хора, сред които са и децата на нейните първи ученици.  Тя няма духовно образование. Завършила е математика, но след едно случайно минаване през манастира, за да види своя позната, открива призванието си. „Филмът е за  сложния избор между математиката и манастира, за вярата вярата и сложната мисия да се съхрани през 21-ви век“.

Монахиня Валентина се отдава и на сериозна изследователска дейност. Тя е автор  на повече от 40 книги - документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение. Изследовател е на преследването на свещеници по времето на тоталитарния режим преди 1989 година. Разкрила е съдбата на 468 Божии служители, 92-ма от които са убити от режима. Разказите са покъртителни, но тя успява да предаде тези истори от към чудатите случки, а не да ги политизира. „Във филма Игумения Валентина Друмева разказва за апостолските усилия, които е положила в продължение на две години, за да събере историята на гонените свещеници през атеистичния период. Тя е обикаляла от църква на църква цялата страна, за да не остане без памет геройството на тези пазители на вярата.“- разказват авторите на филма и изграждат сложния й образ на базата на лични и свидетелски разкази.

  Игумения Валентина Друмена е изключително интересна личност, с много богати познания в духовната сфера. Тя е на 82 години, но продължава да е активна в изпълнението на основната мисия, на която е отдала живота си в пълния смисъл на думата - християнското просвещение на българите

Игумения Валентина е точно такъв мисионер на вярата – познат в Калофер, в Карлово, в целия регион, но не и на цяла България. Такава магнетична личност като монахиня Валентина е оставила страшно много памет и история.

Тя е вече на 82 години, но както обича сама да казва „Краката не ме държат, но слава Богу главата е наред.” С нея може да се говори часове наред. Първата ми среща беше изключително изпитание за мен самата, защото от срещата зависеше дали тя ще се съгласи да направим филм или не, дали ще ми позволи да вляза в нейния свят или поне донякъде, седнахме, говорихме близо 4 часа, накрая аз казах не, трябва да си  тръгнем, защото тази жена едва издържа сигурно, всъщност тя беше много по-малко уморена от нас.

Филмът завършва по един изненадващ за мен начин – ние без да си искаме организирахме среща с първите ученици от неделното училище, всъщност, помолихме да ги поканят да дойдат, да ги снимаме, да ги питаме... Дойдоха те на срещата в манастира, дълго се пазариха ще говори ли някой, няма ли да говори и както винаги пред телевизията, но в мига, в който тя се появи на прозореца горе, защото чу някаква суматоха, се получи този финал.

Смятам, че целта на поредицата „Съвременници“ е да покаже именно такива личности от различни области на живота- казва Мариета Фидосиева. 

Филмът "Съвременни чудеса" за игуменката на Калоферския манастир ще бъде излъчен по БНТ2  на 26 декември от 21.45 часа.

Интервюто с Мариета Фидосиева е в звуковия файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24