Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП поиска спирането на концесията на интермодален терминал в Пловдив

Незабавно да бъде спряна процедурата за отдаване на концесия на интермодален терминал в Пловдив, включващ бензиностанция, автомивка, складове, коловози и рампи, поискаха от БСП на брифинг в парламента. От партията настояват и за спиране на обществената поръчка за въвеждане на тол-система в България.

Социалистите посочиха, че интермодалният терминал е изграден от Националната компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/, като инвестицията е на стойност 10 млн. лева, но вместо държавната компания да го експлоатира и да печели, правителството решава да го даде на концесия срещу 4000 лева на месец. "Образно казано, това е колкото за една будка за вестници на "Витошка", коментира депутатът Драгомир Стойнев.

От БСП изразиха съмнения, че терминалът ще се даде на голяма транспортна фирма от Пловдив и то за 27 години напред. Процедурата да се спре, защото това е ограбване на българските граждани, призова Стойнев.

В отговор Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията огласи позиция, в която се казва, че в откритата с Решение на Министерския съвет от 10 ноември процедура за предоставяне на концесия на интермодален терминал Пловдив са спазени основните принципи, залегнали в Закона за концесиите, за публичност, прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и пропорционалност.

Неясно остава твърдението на народните представители, че концесията "ще бъде дадена на голяма фирма от Пловдив". Заложените в процедурата изисквания към участниците не включват ограничително условие на териториален принцип на участниците в процедурата. 

Напротив, изпратеното и публикувано Обявление за откриване на процедурата за предоставяне на концесия в Европейски вестник, в съответствие с изискванията на Директива 2014/23/ЕС на ЕП и на Съвета от 26 февруари 2014 г. за възлагане на договори за концесия, осигуряват по-голяма публичност и възможност за широк кръг участници да се запознаят и участват в нея, се казва в съобщението.

От МТИТС предоставят и информация, показваща хронологично, че прединвесдтиционото проучване за изграждането на интермодален терминал Пловдив е стартирало през 2008 г. /от правителство на Сергей Станишев/. На 31 октомври 2013 г. /по време на правителството на Пламен Орешарски/ Управляващият орган на ОП "Транспорт" в МТИТС одобрява формуляра за кандидатстване за финансиране на изграждането на ИМТ Пловдив, с бенефициент НКЖИ. Проектът /финансовата помощ/ преминава през нотификация в Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия и продължителна кореспонденция между оторизираните държавни органи за изследване на режима на държавни помощи при финансирането. 

По-късно, през 2014 г. /по време на правителството на Бойко Борисов/ с писмо ГД "Конкуренция" уведомява, че са приключили предварителната проверка по мярката и предоставянето на финансиране към НКЖИ не представлява държавна помощ. Мярката не включва и държавна помощ по отношение на бъдещия концесионер, тъй като държавата се е ангажирала изборът му да бъде с открита, равнопоставена и недискриминационна процедура, която няма да навреди на Общия пазар, както и че той ще оперира на пазарен принцип.

С този акт на ЕК /ГД "Конкуренция"/ фактически е дадена "зелена светлина" за реализация на инвестицията на НКЖИ по изграждане на ИМТ Пловдив и проектът беше стартиран, посочват от МТИТС. Ангажимент остава след изграждането на базовата инфраструктура тя да бъде предоставена на концесия.

С Решението на МС от 10 ноември 2016 г. е открита процедурата за предоставяне на концесия на ИМТ Пловдив. На тази дата кабинетът на Бойко Борисов не е в оставка и твърденията на народните представители са неверни. 

Плащанията, които избраният концесионер следва да извършва, съгласно приетото Решението на МС са следните: еднократно концесионно плащане в размер 5 000 лева и дължимия ДДС върху тази сума; годишни концесионни плащания към концедента, съставени от две части - фиксирана и променлива и инвестициите, които концесионерът ще бъде задължен да извърши са не по-малко от 4 687 600 лева без ДДС за срока на концесията, в т.ч. - инвестиции в размер, не по-малък от 1 400 000 лева без ДДС за първите две години от срока на концесията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Аварията на ул. "Димитър Талев"е отстранена, но вода няма

До края на деня ще бъде възстановено водоподаването по ул. „Димитър Талев“, където при изкопни работи строителна фирма предизвика авария и остави съседните кооперации на сухо.  Пробивът стана преди 10 дни, но заради други ангажименти по пускането на водопоровода на "Кукленско шосе" екипите са започнали ремонта едва вчера, обясни говорителят на..

обновено на 10.09.24 в 16:48

Катастрофа затруднява трафика в дефилето за Велинград

Двама души са пострадали при катастрофа в Пазарджишко. Инцидентът е станал преди около час в дефилето между село Варвара и Велинград.  Сигналът е подаден преди около час на спешния телефон 112. По първоначални данни е имало удар между товарен микробус „Форд“  и лек автомобил БМВ в участъка между Варварски минерални бани и спирка Цепина. На..

публикувано на 10.09.24 в 16:45

БАБХ нареди на фермера от Маноле да извози миризливия птичи тор

Две проверки е извършила БАБХ в птицефермата в Маноле, в която горя птичи тор, обгазил Пловдив през изминалите две нощи. На място инспекторите са констатирали, че плащадката за депониране на торови маси е разделена на 57 секции.  Повечето от тях били запълнени със със стари торови маси. На собственика е връчено предписание за извозване на..

публикувано на 10.09.24 в 16:29

Млад мъж е с опасност за живота след побой от тийнейджър

16-годишно момче е арестувано за денонощие по подозрение, че е пребило 23-годишен мъж в Асеновград. В понеделник сутринта на тел. 112 е подаден сигнал за мъж в безпомощно състояние на ул. "Цар Самуил". На място полицаите установили, че той е с травма в областта на главата. Младият мъж е настанен в пловдивска болница, където е опериран по..

публикувано на 10.09.24 в 12:56

14-годишно момче загина с мотор до Велинград

14-годишно момче загина при инцидент с мотоциклет на пътя между велинградското село Кръстава и съседната махала.   Катастрофата е станала след 17.30 часа в понеделник.  Непълнолетното момче от село Всемирци е карало нерегистриран мотоциклет по шосето, загубило управление и се озовало в близкото дере. Починало е на място.  Извършен е..

публикувано на 10.09.24 в 12:23