Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки да празнува каквото му е на сърце

В навечерието на Бъдни вечер питаме: Какво празнуваме тези дни Коледа или Рождество Христово? Езическите корени и ритуалност и добавената към тях християнска символика на тези празници  коментира за Радио Пловдив историкът проф. Христо Матанов, бивш директор на дирекция "Вероизповедания" към МС и преподавател в Софийския университет.

Според него една част от християнския свят на 25 декември празнува Рождество, тези които се придържат към Новия календар. Другите ще празнуват на 7 януари. А що се отнася до Коледа, това е преиначен вариант на римските празници Календи, които са били достатъчно популярни. Църквата в онези далечни времена има нужда да ги използва  да увеличи своето влияние сред новите християни. Така, че нека всеки празнува каквото му е по сърце, коментира проф. Матанов.

На въпрос дали българите не сме ритуални християни, професорът каза, че предпочита да употребява термина битово християнство.

На големи празници българинът ходи на църква, пали свещи, участва в службите. Българите имат самосъзнанието на християни. Друг е въпросът, че българското християнство никога не е било и не е  строго каноническо, както на някои им се иска,  а е примесено с народни вярвания, езически остатъци и съвременни празници. В това не виждам нищо лошо. Тъй нареченото битово християнство е една голяма сила, която е ограничила българите от друговерците. Запазила ги е.  Нека не го пренебрегваме с лека ръка, а просто да го разберем, коментира проф. Матанов.

Според  него БПЦ винаги се е стремила да направи българина истински християнин и той все някак си се изплъзва. Трудно е да се устои на рекламната култура на изкушенията и пазара, които ни заливат - дядо Мразовци с розови бузки и т.н. Изкушения винаги е имало.  Те се менят в зависимост от времето. Обстоятелството, че българинът се е съхранил и по-голяма част от хората се чувстват християни. Още повече, че свързват християнството  със своята национална принадлежност показва, че тези изкушения се преодоляват.  Но ние не можем да избягаме от съвремието. Невъзможно е да се противопоставиш на този тип култура. Трябва да адаптираме вярата към съвремието и да продължаваме напред, категоричен е професор Матанов

Какво е мнението на богослова за посланието на БПЦ България да не приема повече мигранти от размирните райони на Близкия изток и българите да помислим за бъдещето си може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново и Куклен.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49