Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството откри нова процедура за концесиониране на летище Пловдив

| обновено на 28.12.16 в 14:02

Правителството откри нова процедура за концесиониране на летище Пловдив. Причината е, че при предходната процедура нямаше подадени оферти. Срокът на концесията е 35 години.

Новата процедура ще бъде проведена в съответствие с влезлите в сила през април т. г. европейски изисквания за възлагане на договори за концесия. 

След публикуване на обявлението в официалния вестник на ЕС цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта и достъпът до нея ще е пълен и безплатен.

При предишната обявена процедура, която изтече през септември не се стигна до нито една подадена оферта.

Причината може да бъде само една, твърдят експертите. Висока е обявена инвестиция - 35 млн. евро без ДДС, като половината трябва да бъдат инвестирани за първите 5 години.

Изпълнителният директорът на летище Пловдив Владимир Щърбанов отказа коментар за новата концесия и обясни, че ще има ясни параметри в началото на новата година. 

Областният управител Здравко Димитров заяви, че е оптимист за обявената концесия и обеща да се проведат нови преговори дори с оператори, които вече веднъж са проявили интерес, но не са били удовлетворени от високата цена за инвестиции.

Димитров смята още, че бизнесът и гражданите се нуждаят от летището и то е важно за региона. Фондът за развитие на летище Пловдив продължава да работи, там се обсъжда дори идеята да участват с вноски и общините от област Стара Загора.

Областният управител каза: Ще бъде интересно и хубаво, ако летището си намери своя стопанин. Той смята, че при предишната концесия по-скоро цената е била висока, както и вложенията, които е трябвало да бъдат инвестирани, но срокът остава 35 години.

Припомням предисторията от тази година: през септември от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обявиха: Няма нито една подадена оферта за концесията на гражданското летище на Пловдив. Така пропадна търга за аеропорта, въпреки, че срокът бе удължен с три месеца.

Интерес към концесията бяха проявили инвеститори и фирми от България, Турция, Китай и Хонконг, но по различни причини нито една от тях не е направила оферта.

Сред заинтересованите бяха „Пампорово“ АД, най-голямата строителна компания в Китай „Чайна Канстръкшън“, един от партньорите на Евро-китайска зона за икономическо развитие, турски авиооператор и концернът на ексдепутата Ибрахим Кьошдере.

Изискванията към кандидатите бяха да имат над 1 млн. лв. основен капитал и балансова или пазарна стойност на дълготрайните материални активи над 20 млн. евро, над 5-годишен опит опериране на международно летище с пътникопоток над 1 млн. пътници и товарооборот над 40 000 тона годишно.

Срокът на концесията за летище Пловдив бе 35 години, като за този срок в него трябваше да бъдат инвестирани не по - малко от 35,267 млн. евро без ДДС, като 16,791 млн.евро от тази сума още през първите 5 години.

Какви ще са новите оферти, предстои да стане ясно през януари. Дотогава на летище Пловдив ще продължават да се изпълняват само чартърни полети и една редовна авиолиния до Лондон.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

публикувано на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28