Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната дейност на "Пловдив 2019" търси взаимността

| обновено на 28.12.16 в 12:14

Как ще се изпълни със съдържание международната дейност на фондация "Пловдив 2019" след като за нея вече се отпусна специален щат. От началото на годината той ще се заема от Виктор Янков. Какво да очакваме от работата му е първи я въпрос в разговора с него.

Виктор Янков: Само искам да добавя, че това е голямо очакване не само за Пловдив, не само за хората, които работят тук¸ то е очакване за цяла България, до голяма степен и за региона около Пловдив. Случването на европейска столица в България за първи път е важна стъпка както за Сърбия, така и за Румъния, виждаме го като  факти от това, че догодина Пафос в Кипър ще бъде европейска столица на културата, как това действа на региона извън дори чисто културния текст на това събитие. Във връзка с дефицита и развитието на капацитета на фондацията повече от ясно е и това показват примерите от едни от най-добрите европейски столици на културата като Есен, Рур, Грац, две години преди реалното осъществяване на проекта важна стъпка за европейска столица на културата  в две посоки – тя да се изкомуникира навън, извън граница, и също да привлече международно съдържание, международни партньори вътре в самия град. По тази причина всъщност се създава новата длъжност, за която ще бъда отговорен аз. Както знаеш, аз идвам от независимия сектор като фестивален директор на Нощта на музеите и галериите последните три години, може би едно от най-мащабните културни събития в България, което привличаше и много международно съдържание, затова за мен ще бъде голямо предизвикателство да видя, както спомена и ти, публичния сектор,  как стоят неговите механизми, предполагам те са доста по-формални, ще бъде голямо предизвикателство.

Радио Пловдив: Всъщност, по-важното е ако можем да разделим ще бъде промотирането, представянето на Пловдив навън регионален, европейски, по-широк мащаб или привличането на партньори към Пловдив.

Виктор  Янков: Двете неща са абсолютно незаменими. Смисълът на едно добро партньорство, тук в момента говоря и извън чисто културния му контекст, е взаимност. Ако Радио Пловдив си партнира с  Би Би Си взаимност би означавало както Радио Пловдив да се появява в ефира  на Би Би Си, така и обратно. Затова и една от първите стъпки в Пловдив ще бъдат да се организират големи международни срещи – конференции, на които да присъстват експерти, защото това води две основни последствия - едното е експертизата на предишни столици  на европейски експерти, да бъде привлечена в Пловдив и с нея да се запознаят местните локални културни оператори, но същевременно мисля, че можем да се съгласим и двамата в национален контекст едни от най-големите проблеми на културната индустрия, да  наречем в България, е, че тя не излиза, тя не се появява навън. Много малко са примерите и те са частни и са били плод на лична инициатива. Но малка част от българските театри, много малка част от постановките на локалните опери, това си говоря и с Нина Найденова последните няколко години, както и с Виктор Бойчев, да кажем от Кукления театър, да не говорим за визуални изкуства, изключително рядко се появяват в международен контекст донякъде заради националната политика, донякъде заради чисто икономическите фактори, в които се развива културната дейност в България тя стои все още локализирана и свръх регионална.

Радио Пловдив: Да, за всичко това ще трябва и добро финансиране, и логистика. Това предизвикателство по силите ли е на фондацията в момента и какво усилие ще изисква, включително финансово?

Виктор  Янков: За жалост все още не мога да вляза в детайл, формално встъпвам януари месец. Но това, за което съм сигурен е, че Пловдив ще успее да привлече нужния интерес както от локалния, така и от националния бизнес към този проект. Вижда се като добри примери от други европейски столици, че интересът към него не е само публичен, а и частен. Не знам дали си спомняш може би преди две години заедно с Индъстри уоч, с икономическа библиотека, Десислав Илиев и Пловдивския университет направихме едно изследване за икономическите ефекти от Нощ на музеите и галериите върху местната икономика на града, колко пари харчат хората, в какви хотели ходят, на какви ресторанти и т. н. за едно събитие, което е в рамките само на 48 часа. Съвсем накратко ще кажа, тогава най-фрапиращият резултат, който изчислихме заедно с колегите, беше, че възвращаемостта  е 300 % или 4 пъти - на всеки инвестиран лев възвращаемостта влиза четири в икономиката на Пловдив. Абсолютно сигурен съм и това показва и един от най-силните доклади за европейска столицата на културата – доклад „Палмър”, който показва какво носи инвестицията за града и за националната икономика. Сигурен съм, че рационално нещата ще бъдат вкарани в релси.

Радио Пловдив: А предполагам по-силни ще бъдат контактите и с Матера – италианския град, който партнира на Пловдив като европейска столица на културата или пък регионът  ще бъде интересен, защото наистина на крачка, а пък за артистичните среди и на по-малко,  измерено в друго амплоа, Сърбия, Румъния, Гърция, Турция дори?

Виктор  Янков: Да, разбира се. Заложени са и двете теми дори в апликационната книга на „Пловдив 2019” задължителна е комуникацията с Матера и аз смятам, че това ще бъде един от най-големите акценти, а във връзка с регионалните проекти би препоръчал и на слушателите, и на вас в сайта на „Пловдив 2019” може да се прочете и апликационната книга.

Радио Пловдив: Вече мисли ли се за представяне на Пловдив в Кипър? 

Виктор  Янков: Да, съвсем скоро ще обявим един проект, който от миналата година се подготвя и знам за него, свързан е с изложба, която ще от Пловдив за Кипър, но все още няма да издавам тайната за нея, откриването в Кипър е сега, края на януари месец. През цялата година в Пафос ще има ред събития, мисля, че темата ще бъде много интересна.

Радио Пловдив: Колкото и да ни се струва далечна 2019-та, от нея ни дели само една календарна година, достатъчна ли ще бъде да се изпълни със съдържание тази международна дейност, за да привлече и тя към Пловдив интерес?

Виктор  Янков: Това, което мога да кажа със сигурност е, че международната дейност в Пловдив не започва от януари месец. Към момента много голяма част от международните партньорства, първо, между културни оператори в Пловдив и техни колеги основно в европейски страни вече стартират и работят по различни проекти, има база, върху която се стъпва...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17