Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЛЪЖЕНЕЦ е ключовата дума на годината

Ключовата дума на годината е ЛЪЖЕНЕЦ - кръстоска между бежанец и лъжа. Неологизмът е на журналиста Иво Инджев, според когото, от началото на 2016-та година ни плашат с бежанци, а в същото време България е страната, приела най- малко мигранти в ЕС. 

Бойко Борисов пръв анонсира, че ще ни залеят 2,5 милиона бежанци. Така се стигна до надпреварата кой е по- по- най- патриот и много политически партии  изградиха предизборните си кампании на антибежанска тема, обясни тезата си Инджев като обобщи, че събитие номер 1 на годината е хибридът от няколко събития, добави той.

Той подчерта, че загубата на ГЕРБ на президентските избори и оставката на кабинета са доказателство за липсата на политическа интуиция  у Борисов. Накрая той падна за дузпа и то не за първи път. Така имаме премиер, който два пъти абдикира от властта, коментира Иво Инджев.

По думите му, лидерът на ГЕРБ  е свикнал да повтаря дузпите до гол, защото му ги свирят служебно. Нещата никак не отиват на добре за тази партия, прогнозира журналистът.

С контраформата, чрез който оспори решението на Росен Плевнелиев да не съставя служебно правителство, новоизбраният президент Румен Радев показа, че или не разбира, или надскача правомощията си. Той нападна небалансирано действащия държавен глава, който не е казал нищо лошо нито за него, нито за предшествениците си.

РБ сами пожелаха да живеят в сянката на Борисов и така се самоунищожиха. Само ДСБ, които напуснаха, имат шанс да бъдат припознати като истинската десница, смята още анализаторът.

Според него ДСБ и новата партия на Христо Иванов „Да, България“ са добра новина за демократичната общност у нас. „Все още сме живи, шаваме, новината за смъртта на дясното се оказа силно преувеличена“, каза Инджев, който е присъствал на срещата на Христо Иванов със съмишленици в София. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18