Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за силен вятър в 13 области, на Рожен снегът е 20 см

Обстановката в страната не е усложнена заради снеговалежа тази нощ. В момента сняг вали в 12 области, в повечето вали слабо.

20 см е снежната покривка на Рожен. През изминалата нощ в Смолянска област на места валеше слабо, на други обаче снеговалежът бе обилен. По данни на Областното пътно управление в различните части на региона снегът е от 1 см до 20 см. В Смолян снегът е около 2 см. 

Всички пътища в Смолянска област са почистени и обработени, уверяват от пътното управление. Въведени са временни ограничения за движение на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен, по пътя Девин - Михалково и Батак - Доспат.

Синоптиците предупреждават днес за силен вятър в област Сливен, където е издаден предупредителен оранжев код

Снимка

Ще духа силен и бурен северен вятър със средна скорост 20-25 м/сек. и пориви до 34 м/сек. При този код хората трябва да бъдат готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването.

В 13 области е в сила жълт код за опасни явления. Силен до бурен вятър се очаква в Югозападна, Югоизточна и Североизточна България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. 

Областите, за които е в сила жълтият код са: Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Ямбол, Хасково, Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Силистра и Добрич. В тези области ще духа силен север-северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек. Жълтият код означава, че има потенциална опасност и повишена вероятност за опасни метеорологични явления, като са възможни и щети.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24