Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на квалифициран персонал мъчи туризма

Градът, който  има амбицията само след две години да прегърне цивилизована Европа в скута си, като да вгради собствената си душевност в  нейната култура като център на творческо съзидание и артистичен дух, е  сред водещите туристически дестинации за годината. Какви гости посрещна и изпрати през годината  туристическият бранш и очертава ли се нов пик на туристическите посещения в хилядолетния ни град -  Тони Симидчиева – член на УС на Общинския съвет по туризъм. 

 Пловдив изпреварва България като туристическа дестинация. Това е красив и богат на история град, археология, култура и занаяти, който винаги е привличал туристи от целия свят. Обявяването му за Европейска столица на културата през 2019 г.,накара хората да погледнат с други очи на него. Общината работи за популяризирането на града като туристическа естинация, повишава нивото на туристическата инфраструктура, но разбира се, винаги може да се иска и повече. Годината беше успешна, но и изключително трудна, заяви Тони Симидчиева.

Важното за един малък обект, какъвто стопанисвам аз с цялото си семейство, е отношението към клиента.  Имала съм случаи, когато моят персонал напуска, отива в голяма хотелска верига, после се връща и казва: „Там клиентът влиза и........се загубва“. Ние следим всичко свързано с него – дали е закусил, къде е в момента  и така той по време на престоя си става като част от нашето семейство. Ако ви прави впечатление, дори когато хората искат да отидат на планина, не предпочитат големите, а малките хотели, в които се чувстват по-обгрижени. Ние сме в този сегмент именно. Това е и добе, и лошо, защото, когато си „дребен“, можеш да се адаптираш по-добре и си по гъвкав. В същото време обаче при една криза много бързо можеш да бъдеш потопен, защото нямаш финансовия ресурс на големите играчи в туризма. В туриза днес има навсякъде криза а работна ръка, персонал – сервитьори, камериерки, готвачи. В същото време, освен като туристическа дестинация, Пловдив привлича вниманието на големи вериги, инвеститори, които идват в Пловдив, влагат огромни суми в хотели и ресторанти и така „изсмукват“ и клиентелата, и работната ръка. Това веднага поставя в кризисно състояние вече съществуващите обекти.  Вероятно е много обекти да затворят, поради липсата на персонал, заяви още Тони Симидчиева.

 Повече чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12