Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв въздух дишаме в Пловдив?

| обновено на 05.01.17 в 16:58

Пловдив не е сред градовете с най-мръсен въздух, заяви за Радио Пловдив доц. Стефан Шилев, директор на РИОСВ - Пловдив. При европейска норма 35,  през 2010 г. завишенията  за мръсен  въздух за Пловдив  са били 208. . През 2011 г. вече са 180, 2014 г. - 78, през 2015-та са 69, а за миналата година (още не е много ясно) ще са под 80 превишения, посочи директорът на РИОСВ – Пловдив.  

Шилев припомни, че битовото отопление, най-вече на твърдо гориво (дърва и въглища) и пътният трафик са основните фактори за замърсеността на въздуха, припомни Шилев. Той направи сравнение лято/зима, "като трафикът е 90 % еднакъв, през лятото почти няма завишения, докато зимата е ясно какъв е въздухът".
От 27 до 31 декември 2016г.  по данни на изпълнителната агенция в Пловдив няма завишения, което контрастира с някои други градове като Смолян, Видин, Горна Оряховица. На 1 и 2 януари имаме завишения – съответно 1,1 над нормата (която е 50 микрограма на кубичен метър), на 1 януари и 2,1 на 2 януари, като ясно и отчетливо завишенията са след 18 – 19 часа. 

За да се стигне до това намаляване, от една страна са действията на общинските и държавните институции, а от друга – мисленето на хората и промяната в отоплението, което е по-екологично като газ, ТЕЦ, ток, коментира още доц. Шилев.

Според него Пловдив не е сред градовете с най-мръсен въздух в България, защото завишенията са само между 70 и 80 в последните 3 години, при европейска норма от 35 завишения годишно.

Двете автоматични измервателни станции в Пловдив – в Тракия и Каменица, не дават възможност да се определи къде е най-мръсният въздух в града, посочи още директорът на РИОСВ. Но подчерта, че в районите с ромско население има по-голямо превишение на фините прахови частици в сравнение с други райони.

Доц. Шилев коментира изказването на адв. Михаил Екимджиев в сайта podtepeto.com, че преместването на измервателната станция от Баня Старинна е равносилно на Чернобил, с думите: „В нашата държава всеки има право да се изказва и да дава становища“. Станцията бе преместена по препоръка на МОСВ и на изпълнителната агенция по околна среда, тъй като бе разположена далече от кръстовището и до сграда, която не позволява да се даде точна представа за замърсяването на въздуха. В „Тракия“ мястото е много по-подходящо, посочи Стефан Шилев, като уточни, че разположението на станцията не е по желание на общината или министерството, а е по европейска директива. 

Цялото интервю с доц. Стефан Шилев е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49