Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимата идва с естествен сняг и студ

Няма нищо изненадващо в прогнозирания сняг и студ, който е нормално  да настъпи по това време на годината, каза за Радио Пловдив климатологът и университетски преподовател в СУ доц. Георги Рачев. А и тежката зимна обстановка ще бъде  за няколко дни. За Пловдив се очакват до 15 сантиметра сняг.

 Чака ни една тежка зимна обстановка, която ще продължи три – четири дни, но сме януари месец и отрицателни температури дори от порядъка минус 15 градуса се случват почти всеки януари месец. Миналата година на 24 януари отбелязахме минус 24 градуса в Кнежа, а на други места имаше и по-ниска температура. 

Единственото, което усложнява обстановката сега е малко по-силният вятър. Но във всичкия този апокалипсис, за който говорите, има и нещо добро. Средиземноморският циклон, който трябваше да мине по южно от България, ще мине съвсем близко до България и за Пловдив една голяма част от предсказваните валежи ще бъдат от дъжд. Така че голямото количество сняг, който се очакваше в Пловдив няма да е чак толкова голямо, ще си бъде нормално за януари месец.

 Пловдивчани ще получат малко сняг, но в никакъв случай няма да бъдат онези 30 сантиметра, които бяха по прогноза от вчера. Ще бъде значително по-топло и една част от снеговалежа ще мине като дъжд. Но нищо чудно пловдивчани да получат и 15, и 20 сантиметра сняг. Всичко зависи от това къде точно ще мине циклонът – той ще определи валежната зона и какви ще бъдат валежите от дъжд  или от сняг. Затова всички хора, които се интересуват, които ще пътуват да следят синоптичната обстановка и както вие казахте почти всички държавни институции са на крак и очакват голямо  бедствие, което се оказа, че може би няма да е толкова голямо, защото в Югоизточна България щеше да бъде доста тежко положението, се оказва, че там цял ден ще вали дъжд.

Такъв е анализът. Ако някой като мене или който да е от моите колеги знаеше какво ще бъде времето точно преди пет дни, той просто щеше да бъде обект на особена така държавна любов и щяха да го използват като световен гадател. Няма човек на земята, който да може да каже със сигурност една седмица по-рано в Пловдив ще бъде така. Ето, аз мога да ви кажа, че сега от моята визия, от всичко това, което имаме в този момент, от събота до сряда Пловдив трябва да чака ледени дни. Това означава сутрешни температури от порядъка на минус 12, минус 15 градуса, а обедните температури, особено в събота и неделя ще бъдат от порядъка на минус 8 – минус 10 градуса. Студено време. От сряда вече дневните температури ще преминат през нула градуса. Пет ледени дни, ето една конкретна прогноза, очакват Пловдив, а може и тази прогноза утре да се промени, но от днешната визия, това е прогнозата на синоптиците. 

Цялото интервю с доц. Георги Раачев е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35