Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимата идва с естествен сняг и студ

Няма нищо изненадващо в прогнозирания сняг и студ, който е нормално  да настъпи по това време на годината, каза за Радио Пловдив климатологът и университетски преподовател в СУ доц. Георги Рачев. А и тежката зимна обстановка ще бъде  за няколко дни. За Пловдив се очакват до 15 сантиметра сняг.

 Чака ни една тежка зимна обстановка, която ще продължи три – четири дни, но сме януари месец и отрицателни температури дори от порядъка минус 15 градуса се случват почти всеки януари месец. Миналата година на 24 януари отбелязахме минус 24 градуса в Кнежа, а на други места имаше и по-ниска температура. 

Единственото, което усложнява обстановката сега е малко по-силният вятър. Но във всичкия този апокалипсис, за който говорите, има и нещо добро. Средиземноморският циклон, който трябваше да мине по южно от България, ще мине съвсем близко до България и за Пловдив една голяма част от предсказваните валежи ще бъдат от дъжд. Така че голямото количество сняг, който се очакваше в Пловдив няма да е чак толкова голямо, ще си бъде нормално за януари месец.

 Пловдивчани ще получат малко сняг, но в никакъв случай няма да бъдат онези 30 сантиметра, които бяха по прогноза от вчера. Ще бъде значително по-топло и една част от снеговалежа ще мине като дъжд. Но нищо чудно пловдивчани да получат и 15, и 20 сантиметра сняг. Всичко зависи от това къде точно ще мине циклонът – той ще определи валежната зона и какви ще бъдат валежите от дъжд  или от сняг. Затова всички хора, които се интересуват, които ще пътуват да следят синоптичната обстановка и както вие казахте почти всички държавни институции са на крак и очакват голямо  бедствие, което се оказа, че може би няма да е толкова голямо, защото в Югоизточна България щеше да бъде доста тежко положението, се оказва, че там цял ден ще вали дъжд.

Такъв е анализът. Ако някой като мене или който да е от моите колеги знаеше какво ще бъде времето точно преди пет дни, той просто щеше да бъде обект на особена така държавна любов и щяха да го използват като световен гадател. Няма човек на земята, който да може да каже със сигурност една седмица по-рано в Пловдив ще бъде така. Ето, аз мога да ви кажа, че сега от моята визия, от всичко това, което имаме в този момент, от събота до сряда Пловдив трябва да чака ледени дни. Това означава сутрешни температури от порядъка на минус 12, минус 15 градуса, а обедните температури, особено в събота и неделя ще бъдат от порядъка на минус 8 – минус 10 градуса. Студено време. От сряда вече дневните температури ще преминат през нула градуса. Пет ледени дни, ето една конкретна прогноза, очакват Пловдив, а може и тази прогноза утре да се промени, но от днешната визия, това е прогнозата на синоптиците. 

Цялото интервю с доц. Георги Раачев е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23