Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снегорините на Пътното управление са в готовност "над 100%"

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за 6-и януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на страната за 6 януари. Жълт код за сняг и поледици е обявен за 8 областина страната в Западна България, в това число и Пловдив. 

Валежите ще са основно през тази вечер и утре, като ще са повече в Северна и Североизточна България, а след това - в събота и неделя, ще спират. Ще има също и много силен вятър.

При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оранжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

128 машини има на разположение Областното пътно управление в Пловдив за справяне с очакваните обилни снеговалежи. 16 са машините за поддържане на 50-километровия пловдивски участък на магистрала „Тракия“. В пълна готовност са снегорини, машини за товарене на сол, пясък и луга, както и машини за обход. За по-специфичните горски терени и третокласни пътища са осигурени трактори и друга колесна техника.

Готовността ни е над 100 %, уверяват от Областното пътно управление. Оттам обаче се надяват да няма силни бури и сериозни снегонавявания, за да не се налага затваряне на пътни участъци в областта. При влошени метеорологични условия ще се затварят пътища или участъци от тях, за да се избегнат по – тежки последствия за пътуващите, категорични са от Пътното управление. Препоръчва се по възможност да се избягват  пътуванията през следващите 48 часа, когато се очакват обилните снеговалежи.

17 са дежурните машини за поддържането на пътната мрежа в Пловдивско, останалите са в готовност за очакваните снеговалежи. Почистването и опесъчаването започва един час след като завали снегът, уточняват от Областното пътно управление. 

Кризисният щаб в област Пазарджик също заяви готовност, че е в състояние да посрещне студената вълна и снеговалежа. Областният управител Гинче Караминова обясни, че на територията на Пазарджишкия регион има 726 километра републиканска пътна мрежа, от които 50 километра са автомагистрала. Там при снеговалеж ще работят 21 машини, а останалите пътища ще се чистят от 92 машини. Има достатъчно количества пясък, сол и химикали. 

Подготвени са и общините Велинград и Батак, където зимата винаги е по- тежка, каза Караминова.

Студът ще обхване страната от 7-8 януари и вероятно ще се задържи до 11-12 януари. До тогава се очаква дори и през деня да има отрицателни температури, а на някои места температурите ще паднат до минус 20 и до минус 22 градуса - в котловините. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17

Съдът даде ход на делото срещу Рангел Бизюрев

Пловдивският окръжен съд реши делото срещу 32- годишния Рангел Бизюрев от Цалапица за убийството на Димитър Малинов преди година да се гледа по общия ред с разпит на всички свидетели.  На днешното разпоредително заседание адвокатите на обвиняемия поискаха процесът да се разгледа по съкратената процедура, като се разпитат шестима..

публикувано на 10.07.24 в 09:52

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28

Обсъждат как да се върне Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище на Археологическия музей в Пловдив.  От групата припомнят, че 48 общински съветници от всички групи в местния парламент са подкрепили декларация, с която се настоява за връщането..

обновено на 10.07.24 в 08:27