Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците в Пловдив във ваканция до сряда, детските градини ще работят

Ваканцията на учениците в Пловдив  се удължава до сряда – 11 януари, включително. Решението е на Оперативния щаб към кмета на Пловдив, а причината са очакваните много ниски минусови температури, придружени със силен вятър, възможността за снегонавявания на входно-изходните артерии, както и повишената заболеваемост от грипни и респираторни заболявания. 

40 хиляди са учениците в общинските, държавните и частните училища в Пловдив. Те ще тръгнат на училище в четвъртък – 12-ти януари. 

Детските градини и ясли обаче ще продължат да работят, съобщи заместник-кметът с ресор образование Стефан Стоянов

По думите му, всичките 58 градини и ясли, разположени в над 60 сгради в града, ще функционират нормално през работните дни. 

Така близо 12-те хиляди малчугани, които ги посещават, няма да имат зимна ваканция.

Решението на щаба е взето след обсъждане на прогнозите за времето и невъзможността да се предвиди ситуацията, която може да възникне с движението на градския транспорт и достъпа до учебните заведения. При температури под минус 15 градуса се случва сутрешни пропуснати курсове на автобусите. Подобна ситуация не може да се предвиди още повече, че заради силните пориви на вятъра се образуват снегонавявания на входно-изходните артерии и е необходимо малко време да се почистват сутрин. Това затруднява достъпа и ще доведе до нарушаване на учебния процес, стана ясно на заседанието на Оперативния щаб

Решено е още трите дни допълнителна ваканция да се използват, за да бъдат изчистени училищните дворове и да са в добро състояние за посрещането на учениците. За това ще съдействат екипите на общинското предприятие "Чистота". 

Снимка

Припомням, миналата седмица кметът Иван Тотев удължи зимната ваканция за пловдивските ученици до понеделник – 9 януари. Впоследствие обаче министърът  на образованието и науката в оставка издаде заповед за удължаване на зимната ваканция на учениците в цялата страна до същата дата. Това наложи пловдивският кмет да отмени своята заповед, тъй като в противен случай нямаше право повече да удължава ваканцията на учениците. 

От събота започна включването на отоплението на училищата в Пловдив. Въпреки обявеното удължаване на ваканцията, парното няма да бъде спирано, информира заместник-кметът Стефан Стоянов. Той обясни, че сградите не са отоплявани от миналата година и мярката е, за да се достигне нормална температура в класните стаи.

Зимната ваканция на учениците е удължена и в общините Карлово, Асеновград, Лъки, Куклен и Родопи

Неучебни ще бъдат 9, 10 и 11 януари. Като причини се посочват големият брой болни от грип и остри вирусни инфекция и прогнозите за много ниски температури. В Карлово и Лъки причините за удължаването са свързани с тежката зимна обстановка.  Учебните занятия ще бъдат подновени в четвъртък, 12 януари.

Заради грипната епидемия ще остане затворена училищната мрежа и в цялата Пазарджишка област.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22