Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК раздава хранителни помощи за нуждаещите се в Пловдив и областта

Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

38,5 килограма тежи пакетът с хранителни продукти, които БЧК раздава от днес на нуждаещи се в Пловдив и областта. 

Почти 12 хиляди са нуждаещите се в Пловдив, които ще получат хранителни пакети, над 26 хиляди е броят им в Пловдивска област, съобщи директорът на БЧК в Пловдив Таня Георгиева. 

Помощите се раздават в 23 пункта на БЧК в областта, в Пловдив пунктовете са шест – във всеки район на града. Всеки пункт е с различен период на раздаване, подчерта Таня Георгиева. В район „Централен“ хранителни помощи се раздават от днес до 10 февруари във времето от 9 до 13 часа.

Във всеки един от пакетите има 10 кг брашно, 8 кг захар, ориз, картофено пюре, спагети, месна консерва, гювеч, конфитюр и компот. В този пакет няма олио – продукт, за който има най – много запитвания от гражданите, тъй като обществената поръчка за доставката на олио се обжалва, обясни директорът на "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева. 

Снимка

Тя посочи, че право на хранителни помощи имат хората, които през миналия отоплителен сезон са получили помощи за отопление, майки – осиновителки на деца до една година, както и майки на пъвокласници с общ доход на домакинството до 400 лева. 

До този момент 15 родители на първокласници в район „Източен“ са санкционирани, тъй като децата им не посещават училище и те не само няма да получат хранителни пакети, но ще върнат еднократно отпуснатата им от Агенцията за социално подпомагане помощ от 250 лева, съобщи Надя Танева. Тя посочи, че от целия Пловдив най – голям брой нуждаещи се има в район „Източен“.

Помощи се раздават и на хора, получили еднократни или месечни помощи за деца в приемни семейства и хора, пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства.

От БЧК призовават нуждаещите се да спазват указаните срокове и работно време на пунктовете, тъй като след изтичането им няма да се правят изключения и помощи няма да се дават. Хранителните пакети са доста тежки, затова от „Социално подпомагане“ призовават нуждаещите се, които са болни или трудно подвижни, да потърсят помощта на роднини за получаването им. Социални служители са в готовност при нужда също да помогнат при доставките, посочи Надя Танева.

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивски фермер разиграва на търг "кралски пъпеш"

За първи път у нас се разиграва търг на „кралски пъпеш“. Инициативата е на един от най-големите фермери у нас - Красимир Кумчев от Пловдив. Пъпешът е отгледан в собствената му градина и е от японския сорт "Юбари", който е най-скъпият в света. Абсолютният рекорд е регистриран в Япония, където пъпеш „Юбари“ е продаден за 46 000 щатски долара...

обновено на 04.08.24 в 14:53

Основните храни у нас отново поскъпват

Цените на основните зеленчуци – краставици и домати тръгнаха нагоре , показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Вносните краставици поскъпват с близо 13%, а оранжерийните с 5 на сто. По – скъпи са и оранжерийните домати с 12 %. Само зеленият пипер е поевтинял с над 13 на сто. При зелето се наблюдава увеличение с над..

публикувано на 04.08.24 в 14:51

Тапа на АМ "Тракия" при Карнобат, задръстването е километрично

Километрично задръстване се е образувало на магистрала "Тракия" в района на Карнобат, заради катастрофа , съобщават граждани в социалните мрежи.  Тапата се е образувала на 336 км преди  Карнобат, в посока София. Шофьори съобщават в социалните мрежи, че в момента задръстването е  около 4-5 км. Някои отправят предупреждение да не се предприема..

публикувано на 04.08.24 в 14:36

Мъж от Стамболийски загина при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от четвъртия етаж.  Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални мигранти в кола на автомагистрала "Марица".  Около 5 часа тази сутрин арестуваният каналджия е опитал да избяга като се е промушил..

публикувано на 04.08.24 в 14:23

Кметът съобщи за паднали клони след кратка буря в Пловдив

Преди малко повече от час кметът на Пловдив Костадин Димитров написа на страницата си във Фейсбук:  „След кратката буря вчера вечерта в Пловдив има паднали клони. При оглед на терен снощи и след синхронизиране работата на “Градини и паркове” и служителите на Пожарна безопасност установих, че тази сутрин са обработени всички над 20 сигнала. Днес..

публикувано на 04.08.24 в 09:36