Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП "Зелените" настояват за отстраняване на кмета Иван Тотев

ПП "Зелените" настояват за отстраняване на Иван Тотев от кметското място в Пловдив и за провеждане на предсрочни местни избори заедно с парламентарните. 

В писмо до медиите от организацията пишат, че  заедно с инициативната група “Да спасим пловдивските паркове” повече от две години сигнализират всички институции и съдилища за множеството нарушения и нередности около проекта за нов зоопарк, но едва сега тази информация е дала повод за ефективни действия от правоохранителните органи.

 След като повече от шест месеца пловдивската прокуратура игнорираше сигналите ни за изграждане на незаконна зоологическа градина в парк „Отдих и култура“, беше крайно време за повдигане на обвинение за престъпление по служба срещу кмета на Община Пловдив Иван Тотев. Софийска градска прокуратура предприе действия по факти, отдавна известни на гражданската общност в града, неразделна част от чиито борби и каузи сме още от края на 2014 г.,“ уточни за Радио Пловдив Добромира Григорова,член на изпълнителния съвет на Зелените.

Според екоактивистите  Община Пловдив е започнала през юни 2015 г. строителство на масивни бетонни сгради и изсичане на стотици дървета в защитена зона, подпомогната от активното бездействие на регионалната екологична инспекция (РИОСВ – Пловдив) и местната строителна инспекция (ДНСК – Южен Централен район). 

Освен явното неспазване на Закона за обществените поръчки, общината е нарушила и  всички възможни градоустройствени и екологични изисквания,  започнала е строежа без  годна екологична оценка, коментират зелените. 

В писмото си те твърдят, че пловдивски граждански групи и заинтересовани неправителствени организации от цялата страна водят множество дела освен за зоопарка и срещу незаконните действия на Община Пловдив и РИОСВ – Пловдив по проектирането и екологичната оценка на Втория гребен канал, чието евентуално изграждане ще доведе отсичане на нови 4000 дървета в защитени зони по Натура 2000. 

Защо искат оставката на кмета на Пловдив от ПП"Зелените" може да чуете и в прикачения звуков файл.

Припомняме, че след като Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем кмета Иван Тотев за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и  му бе наложена парична гаранция в размер на 20 хиляди лева , той  заяви, че няма основание за притеснение относно обвиненията и ще коментира след приключване да досъдебното производство.

 



 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08