Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"За" и "против" промяната на субсидиите във ВУЗ

Държавата орязва парите за обучение по медицина, но ще финансира математика и инженерите науки.

Това взе като решение на заседанието си Министерския съвет, като стана ясно, че ще има увеличаване на коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%. 

В Пловдив се обучават студенти и  по двете направления, при които ще трябва да се прилага новата субсидия от тази и следващата учебна година.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Живка Танчева с първите реакции на ръководствата на Техническия и Медицинския университети в Пловдив.

По-високи университетски субсидии за математика и инженерни науки прие на последното си заседание правителството в оставка. Идеята е приоритетните специалности в университетите, чиито кадри са търсени на пазара на труда, да получат увеличено финансиране от държавата. Субсидията за отделните специалности се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност.

Най-голямото увеличение е за направленията математика, информатика и компютърни науки, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, биотехнологии, хранителни технологии, общо инженерство и др.

Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година, тоест за новоприетите студенти. Разсъжденията защо това се налага казва директора на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. Въльо Николов:  Аз смятам, че правителството е взело решение в правилна посока. За съжаление обаче това е само една стъпка от пътя, който трябва да се извърви, за да се финансира пълноценно инженерното образование в нашата страна.

Другата новост е, че след като не допуснаха студентите по медицина, фармация и стоматология до европейски стипендии, от следващата година се намалява  и субсидията за медицинските специалности. 

Голяма част от завършващите скъпо финансираното от държавата обучение в последствие заминават в чужбина, което е нерентабилно. 

Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно - от 6 514 лв. на 5 890 лв., т.е. с над 9%.

Проф. д-р Мария Петрова Куклева, заместник-ректор учебна дейност на Медицинския университет в Пловдив смята, че не това е пътя за развитие на висшето образование у нас. Тя каза още: Трудно бих си обяснила такова разделение на специалностите, а също така в България медицинските университети нямат проблем да изпълнят своята държавна поръчка.

Целта на поправките е да се повиши ефективността на публичните разходи, а финансирането да се концентрира в направления с по-високо качество и с по-голямо търсене, като продължи оптимизирането на системата, пише пък в мотивите към проекта. 

Според рейтинга на университетите у нас медицината е най-перспективното направление с най-добра реализация на студентите извън "военно дело". 

Още от категорията

За да няма винетки, общините трябва да поддържат пътищата

Общините имат едноседмичен срок, за да заявят за кои пътища изискването за винетка да отпадне, съобщи в интервю за Радио Пловдив областният управител Дани Каназирева.  Според нея случаят със селата от Софийска община е по- лесен за разрешаване, отколкото пловдивския, защото тук градът е от табела до табела. Според нея Пловдив и съседните му..

публикувано на 19.02.20 в 16:35

Левски означава, че все пак имаме бъдеще!

Защо, въпреки единодушното обединение около личността и подвига на Васил Левски, поне на този ден, днес отново сме разделени за всичко?   Може би, защото и тогава, когато великият гений е отдал живота си, ние също сме били разделени. Но все пак, не можем да твърдим, че неговото време е било велико, а нашето – мерзко, коментира известният..

публикувано на 19.02.20 в 15:59
В Карлово

Карловци сведоха глава пред саможертвата на Васил Левски

С архиерейска Света литургия и панихида в памет на Васил Левски в родния му град Карлово започнаха възпоменанията по случай 147 години от неговата гибел. Дядо Арсений, викарният епископ на Пловдив, отслужи службите в черквата „Света Богородица“, където Левски е бил ръкоположен за дякон през 1859 година.  По калдъръма в двора на черквата "Света..

обновено на 19.02.20 в 15:47

Всички ферми около Раковски ще бъдат проверени за птичи грип

Засега единственото огнище на птичи грип в страната остава в Раковски и се предпеиемат всички необходими мерки за да се предотврати заболяването. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В 10- километровата зона до дни ще бъдат взети проби от всички регистрирани ферми за животни като превенция срещу..

обновено на 19.02.20 в 13:25

Търговската гимназия чества 110 години от създаването си

Националната търговска гимназия в Пловдив чества своя 110-годишен юбилей.  Празненствата започват с поклонение пред паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика.  Тържественият концерт ще се проведе в зала „Сила“ и в него ще участват ученици и преподаватели на гимназията. Историята припомня: Търговска Гимназия - Пловдив се създава..

публикувано на 19.02.20 в 05:40