Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отстрани от длъжност кмета Иван Тотев

| обновено на 17.01.17 в 08:10
Снимка: Михаил Миховски, Радио Пловдив

Пловдивският окръжен съд реши да отстрани от поста кмета на Пловдив Иван Тотев, докато трае разследването за обществена поръчка по строителството на зоокъта, ощетила според прокуратурата общинския бюджет с 1 милион лева.

Според съда служебното положение на Тотев ще повлияе на хода на разследването срещу него. Независимо, че е в отпуск до 15 февруари, кметът има достатъчно лостове за въздействие върху свидетелите, които са служители на общината, посочи съдия Силвия Цанкова.
Адвокат Красимир Елдъров обяви, че ще обжалва отстраняването, кметът остана безмълвен. Заседанието на Апелативния съд е на 24 януари.
В началото заседанието беше отложено с 40 минути, за да може Тотев и адвоката му Красимир Елдъров да се запознаят с обвинението. 
Защитникът на Тотев внесе документи, след кdто заседанието започна около 14.30 часа, според които кметът е в отпуск до 15 февруари, за да не пречи на разследващите да вършат работата си. Така че не се налага Иван Тотев да бъде отстраняван от длъжност, категоричен беше адвокат Елдъров.
По време на отпуската си Иван Тотев ще бъде заместван от Розалин Петков.
Искането е на Софийска градска прокуратура. Според обвинението 90% от свидетелите по производството срещу Тотев са в професионална зависимост от него и са служители на общината. 
Държавното обвинение се представлява от трима прокурори - двама от София и един от Пловдив, а дежурен съдия е Силвия Цанкова.
Иван Тотев дойде в съдебната зала заедно с адвоката си.  В залата, освен журналисти, има заместник-кметове, общински съветници и народни представители от ГЕРБ. Засега те отказват коментар по обвинението, там са, за да демонстрират подкрепата си за кмета Тотев. 

Припомням, че преди дни Иван Тотев беше привлечен като обвиняем заради обществена поръчка за близо 1 милион лева за зоопарка в Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мълния подпали апартамент в пловдивския район "Южен"

Инцидентът е станал около 14:00 часа по време на проливния дъжд, които се изсипа в Пловдив. Удареният от мълния апартамент е на бул. "Ал. Стамболийски" в район "Южен", близо до детска градина "Валентина".   Пламъците вече са потушени, като на място са пристигнали две противопожарни коли с огнеборци, които са изгасили огъня.

публикувано на 23.07.24 в 15:07

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Софийски градски съд определи за нищожно решението, с което Общинският съвет на Варна апортира акциите на общината от Международния панаир - Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. Съдът обаче не уважи искането на държавата тези акции да ѝ бъдат възстановени.  Делото, с което държавата поиска да..

публикувано на 23.07.24 в 14:55
Снимката е илюстративна.

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38

Чистенето, миенето и зимната поддръжка на Пловдив ще струват 100 млн. лв

Над 89 и половина милиона лева без ДДС /89 582 476/ ще струва сметопочистването, разделното събиране, транспортирането на битовите отпадъци, машинното почистване и миене на Пловдив, както и зимното поддържане, според обявената днес обществена поръчка. С ДДС стойността на поръчката става 107 милиона и половина лева. Тя е обявена за пет от районите на..

публикувано на 23.07.24 в 14:19

На летище Пловдив изпратиха спасителните екипи от Испания и Чехия

Вътрешният министър Калин Стоянов се срещна на летище Пловдив с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари. "В близките два дни няма опасност пожарът в Гърция да премине нашата граница. Ако това се случи, ще се гаси само с летателна техника, за да не бъде изложен..

публикувано на 23.07.24 в 14:17