Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боряна" на Йовков с премиера в Пловдивския театър

Пиесата "Боряна" от Йордан Йовков е първата за тази година премиера на Пловдивския драматичен театър. Тази сряда, на 18-ти януари  от 19 ч. на Голямата сцена в театъра.

Режисьорът Красимир Ранков запазва оригиналния текст и визия на Йовков, защото авторът не трябва да се измества, а близостта между двете епохи - 1932г. , когато е премиерата в Народния театър,  и времето ни днес,  е ужасяващо сходна.  Темата за материалното кореспондира с днешното време, казва той, и добавя, че в същото време в прочита важно е да противопоставиш  стойностните неща в живота.  И точно в младите е тази надежда, че те ще го направят.  Те ще променят света към по-добро,а ние, възрастните трябва да се замислим... Затова посвещавам спектакъла на младата публика.  

В представлението има неочакваност, казва още Ранков, някои от ситуациите са развити с неочаквана гротескност и нелепост, които се редуват с трагедийност. Извън текста на Йовков, режисьорът е включил само една вметка. За някои може и да е скандална, но аз държа на нея. кат всеки детайл в спектакъла е красив, изящен и нежен...

В "Боряна" на Пловдивския театър е запазен странно-поетичния език на Йовков, без диалектизми, но със запазен дух на 30-те години, казва и директорът на пловдивската драма Кръстю Кръстев, който е в ролята на един от братята.  Той вярва, че представлението ще бъде разбрано от младите, те не са само консуматори и нямат само фалшиви принципи, те са умни, чувствителни, и могат да разберат и оценят красивото и  стойностното.  Проблемът е да ги заинтересуваш, да бъдеш спонтанен и честен, и качествен, и те ще разберат. Младите имат вкус.Въпросът е как ние го откриваме. 

За ролята на  Боряна режисьорът Красимир Ранков е поканил Патриция Пъндева, която дебютира на професионална сцена, тази година тя завършва НАТФИЗ. Заедно с пловдивската трупа играе и Параскева Джукелова в ролята на Вида. Приех ролята на Вида, защото е различна от мен и от това, което съм играла досега. Точно затова ми е интересно, казва актрисата. 

За актьора Николай Станчев ролята му на един от братята е първо негово участие в пиеса на Йордан Йовков. "Трудно е. При него няма мърдане, една дума не може да се промени. А за мен, като десен човек, беше много трудно да играя роля на човек с  по-скоро лява ориентация".

Като "голямо събитие" определи представлението режисьорът Стайко Мурджев.

Драматургът на театъра Александър Секулов преди премиерата: Когато сте заедно в една лодка, не се безпокоиш.

Секулов съобщи, че от театъра са поискали съгласие, в следващите учебници по литература, да бъдат включени и визии от шест представления на пловдивския театър, между които е и "Боряна". Представленията са от български автори, което е цялостно усилие на Пловдивския театър и е осъзната политика, каза още Секулов и добави, че тези спектакли се радват на изключителен зрителски успех. 

Премиерата на "Боряна" е на 18-ти януари в Пловдивския драматичен театър. 

Чуйте репортаж за премиерата с участието на режисьора Красимир Ранков, директора и участник в спектакъла Кръстю Кръстев и актьорите Параскева Джукелова и Николай Станчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Направена е незабавна консултация с д-р Николай Шаранков, специалист по епиграфика,..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49

Христо Тотев се завръща в Пловдив с изложбата "Махалото"

Арт клуб и галерия "Савов " открива ретроспективна изложба " Махалото" на художника Христо Тотев .  В експозицията са включени рисунки, графики и живописни платна от различни периоди в творчеството на живеещия в Сливен художник. "Обичам Пловдив, тук имам приятели художници и не само. Тук съм живял близо 20 години, любимо място ми е..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13