Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Атанасовден!

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. 

Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия.Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. 

На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. 

Пет години след това придобива епископски сан. Като епископ на град Александрия, Атанасий се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. 

Заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец, както и благодарение на Атанасий,  Арий бил отлъчен от църквата.

След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. 

Атанасий Велики починал на 2 май 373 година.

"Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта" - казват българите. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. 

Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет".

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести.  На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. 

В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Етнографски комплекс на открито  Етър

Празнуваме Лазаровден

Православната църква отбелязва днес Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.  Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Християнският празник е кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, когото Иисус извежда от гроба и възвръща към живот. Именно заради..

обновено на 27.04.24 в 08:47

Събират "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. В продължение на 5 часа –  от 9.00 до 14.00 ч. , на паркинга на голям  хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“ № 135  ще се събират пластмасови капачки, бутилки и алуминиеви кенчета. Освен в Пловдив благотворителната кампания се провежда днес и в..

публикувано на 27.04.24 в 08:47

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

публикувано на 27.04.24 в 08:26

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18