Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив генерира образователни политики

Тригодишна програма в сферата на образованието, обединяваща всички образователни  проекти, по които работи Община Пловдив, ще бъде обсъдена заедно с бюджета на заседание на местния парламент следващата седмица. 

Заместник-кметът по образователната политика Стефан Стоянов уточни, че цел на идеята е да се покаже, че градът генерира образователни политики, както и да бъде осигурена по-голяма перспектива и публичност на отделните проекти, обхващащи различен етап от образователната  дейност. 

Общата стойност на проектите годишно е в размер около 700 000 лв. Напълно нова за Общината е програмата „Образователно-индустриален борд“, обърната изцяло към системата на дуалното обучение. След първите две паралелки в Пловдив, за 2017 г. се очаква включване на още между 8  и 10 паралелки. Годишният бюджет за осъществяването й е  30 000 лв.  

Останалите  пет от общо шестте отделни програми вече са стартирали, като първата, за привличане на чуждестранни молдовански и украински студенти с български произход, които да се обучават по специалността „софтуерно инженерство“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, е пилотна за страната. Стойността й за настоящата година е  около 130 хиляди лева. Програмата ще бъде разширена с привличане на чуждестранни студентипо IT специалности  и в Техническия университет. 200 000 лева са средствата, предвидени за годината за продължението на  програмата за обновяване на площадките в детските градини, като обновените досега са 35. 

28 000 лв ще бъдат предоставени за продължението  и на третата програма - за иновативни училища прилагащи проектно ориентирано преподаване на база на технологиите. Стоянов заяви още, че след двегодишна подготовка на преподавателите, от 2017 г. стартира работата с деца по системата Монтесори, като плановете на Общината са до края на следващата година  20% от целия педагогически състав да е преминал през курса на обучение по системата. Бюджетът по програмата, която цели активно включване в образователния процес и на родителите, е 240 хиляди лева. 

Петата програма, която стартира миналата година, е за дигитализация на учебния процес. След първите 6 пилотни пилотни училища, стартирали въвеждането на големите  платформи на Гугъл и Уиндоус за изнасяне на целия учебен процес в облака, той става много по-прозрачен  за всички, които са се отказали от ползването на черната дъска в образователната система, като ги правят активни участници в нея, подчерта Стоянов. 

По думите му училището категорично е загубило битката със смартфоните и ако детето влезе в скучната и непроменена стая от 30 години, отказва да му бъде интересно. Стойността на тази програма за 2016 г. е 30 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Измамниците с апартаменти остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста четиримата, отнели с измама три апартамента от пловдивчанин. Те бяха задържани предварително, а още една жена, с която се действали, бе освободена с мярка „подписка“.  Групата е обвинена, че с измама и заблуда те са успели да отмъкнат скъпите имоти на мъжа, който дълго време бе в неизвестност...

публикувано на 15.08.24 в 15:56

Арестуваха мъжа, заплашил с нож жена с куче

Арестуваха мъжа, който бе заподозрян за нападение над пловдивчанка, докато разхождала кучето си.   Жената подала сигнал за нападението, след като около 19 ч. във вторник, докато извеждала кучето си, непознатият се насочил към нея с нож в ръка и я заплашил. Полицаите от Четвърто районно са успели да установят и задържат заподозрения.  Версията на..

обновено на 15.08.24 в 15:40

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 15:26

Село Косово осъмна с воден режим заради сушата

Асеновградското село Косово, което е една от туристическите атракции в Родопите, остава без вода.  Със заповед на кмета му е обявен воден режим от 8 до 17 часа всеки ден. П ричината е намален дебит във водоизточника на селото.  От ВиК предупреждават, че ако сушата се задълбочи, режимът на спиране на водата ще бъде затегнат. Косово е поредното село..

публикувано на 15.08.24 в 14:37

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27