Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Имате още седмица" е реплика на човек, който винаги отвръща

| обновено на 20.01.17 в 17:18

Социалният психолог Антоанета Христова смята, че паралелите, които се правят между победите на Доналд Тръмп и Румен Радев са повърхностни. Общото между двамата е, че са несистемни играчи, говорят на недоволните в собствените си страни, както и на хората, които изпитват най- тежко различните кризи. 

Двата типа, обаче, са много различни от съдържателна гледна точка, коментира Христова и посочи, че Тръмп е избор на белите хора, на средната американска класа, на хората, които искат да си върнат добрите времена на САЩ.

У нас Румен Радев отговори на голяма вълна на социална потребност – на проблеми, които са свързани с бедността, социалната неудовлетвореност на много слоеве. 

 Разликата е, че българите се объркаха кого избират, а и самият Радев може би се обърка, защото вчерашната му реч беше премиерска, а не президентска, подчерта тя. Той се опита да даде обща визия за развитието на България, а не като човек, който трябва да даде баланс между политическите играчи и институции. Според Христова грешка е да се твърди, че Радев беше избран, защото е контрапункт на ГЕРБ. Той беше предпочетен, заради неизбираемостта на Цецка Цачева.

Позицията на социалния психолог е, че е трудно е да се каже какви са очакванията към Радев, като засега може да се твърди само, че за него гласуваха хора с високи положителни очаквания. В същото време той предизвика много страхове, защото е обвързан с левицата, чийто позитиви и негативи ще носи. 

Очаквам да се запозная в бъдеще с Радев, каза Христова. По думите й, анализаторите не го познават, защото до момента е заявявал малко позиции, а изказаните са категорични. Като пример тя посочи отказа на Радев да съставят служебно правителство заедно с Росен Плевнелиев. 

Въпросите към новия президент са повече, отколкото отговорите и очакванията са поляризирани, а самият той не дава еднозначни знаци, каза психологът. 

Репликата „Имате още седмица“ не е  изпускане на нерви, тя говори за човек, който винаги отвръща. Той е бил високо във военната йерархия и трудно може да приеме незачитане и неуважение към собствената си личност, показва бързи рефлекси и амбициозност, която изисква при провокация да има отговор. Високият стрес също предполага подобни реакции. Това е той. Проблемът е, че парламентът не е военна система, и ще трябва да се упражни как да овладява това поведение, коментира Христова.

Във всички парламенти има спорове, но възпитанието изисква поне първата реч да бъде изслушана с уважение. Речта на Радев не беше достатъчно добре структурирана, той не ни каза нищо за следващите три месеца, в които ще управлява сам държавата в момент, когато ще има високо политическо напрежение. Трябваше да ни покаже приоритетите си и да ни успокои. Напротив, той ни показа, че е политически амбициозен. Така като тръгна може би няма да получи своите 100 дни, коментира Христова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51